in Alles komt goed, IJkpunten

De ongrijpbare waarheid

Sommige dingen zijn verdomd moeilijk onder de knie te krijgen. Zo ben ik al jaren bezig met de kleur blauw, meer in het bijzonder: het blauw dat de hemel kleurt….

Hoe omschrijf je dat?

Martin Bril in Herfstlucht uit 2008.

Het is een prachtig stuk over de magie van het leven en de schoonheid van de herfst. En hoe het eigenlijk met de beste wil van de wereld niet onder woorden te brengen is.

En zo is natuurlijk alles in de wereld in wezen onbeschrijfbaar. Alles wat we zeggen komt zwaar te kort om de intensiteit en waarheid te kunnen vangen. En daar komen we in de tijd van de vloedgolf van informatie keihard achter. Er is altijd iets niet gezegd of van een bepaalde kant belicht. En dat maakt elke woord, zin, verhaal waardeloos of op zijn minst afwijsbaar.

Maar ieders werkelijkheid is opgebouwd uit verhalen dus schudden onze grondvesten. En zo wordt de hunkering, behoefte en noodzaak naar waarheid en vaste grond onder onze voeten sterker dan ooit terwijl dat nu juist onmogelijk is.

Hoe hervinden we als mensheid onze balans te midden van dit nieuwe paradigma en hoe halen we de wind uit de zeilen van de mensen die met misinformatie meedogenloos hun kans grijpen?

Het is één van de redenen waarom ik doe wat ik doe.

0

Wat vind jij?

Reactie