in Alles komt goed

Het duurzame pad van Amsterdam

Amsterdam is mooie en noodzakelijke stappen aan het zetten naar een duurzame en circulaire stad in 2050 die voldoet aan alle klimaateisen. Het zal een klus van jewelste worden omdat we al erg achter de feiten aanhollen.

Doelen Amsterdam in een notendop

2030

 • Streeft naar een volledige uitstootvrije stad
 • Heeft een duurzame eigen organisatie
 • Wekt 80% van de elektriciteit die huishoudens gebruiken op uit zonne- en windenergie
 • Gebruiken we 50% minder nieuwe grondstoffen
 • Stoot 55% minder CO2 uit in vergelijking met 1990

2040

 • Is aardgasvrij

2050

 • Is klimaatadaptief
 • Heeft alle geschikte daken ingezet voor de opwek van zonne-energie
 • Is klimaatneutraal
 • Is 100% circulair

En het mooie is dat je als Amsterdammer ook echt merkt dat ze er werk van maken.

Het is autoluwer en schoner

Zo zijn ze stevig bezig de fiets meer ruimte te bieden en te faciliteren. Is het openbaar vervoer 100% duurzaam aan het worden. Worden auto’s meer en meer gezien als onwenselijk vervoersmiddel en is er een milieuzone ingericht. Dit is als Amsterdammer al erg goed te merken. Het maakt de stad zoveel leefbaarder en ook stiller. Het kan natuurlijk veel drastischer1, maar die voelbare actie is al super fijn.

Vol inzetten op duurzame energie

In maart 2020 hebben ze het beleidsstuk Nieuw Amsterdams Klimaat uitgebracht waar ze aangeven zoveel mogelijk duurzame energie te willen genereren in Amsterdam en zijn nu ook bereid om dat op gemeentelijke monumenten te doen. Voor mij een teken dat je duurzaamheid als noodzaak ziet en bereid alles op alles te zetten om eruit te halen wat er in zit.

Uitbrengen van de transitievisie warmte

Op 4 april 2020 brachten ze de transitievisie warmte uit zodat we weten van welke energiebron(nen) elke buurt gebruik kan maken in de komende 20 jaar. En nu kunnen alle betrokkenen hun plannen er op afstemmen zodat er doorgepakt kan worden. Want ondanks dat het nog 20 jaar duurt (wat eigenlijk te lang is) zal dat een uitdaging zijn die we waarschijnlijk al niet logistiek waar kunnen maken. We hebben met z’n allen al veel te lang getreuzeld.

Een circulaire stad in 2050

Woensdag 8 april 2020 hebben ze hun circulaire ambities gepresenteerd in de Strategie Amsterdam Circulair 2020-2025. En dat ze als eerste stad voor de wederopbouw van de economie gebruik gaan maken van een op maat gemaakte versie van de donuteconomie. Lees er nog meer over op het blog van ontwikkelaar van het model Kate Raworth.

Allemaal prachtige stappen in de goede richting en dat binnen een stad die erom bekend staat dat iedereen over alles zijn plasje moet doen.

Nu kijken of de organisaties die hierin een cruciale schakel in zijn, zoals woningcoöperaties, ook werkelijk de schouders eronder zetten om dit te realiseren. Want tot nu vonden ze altijd redenen om het niet echt te doen ondanks vele mooie woorden.

1

 1. Maak bijvoorbeeld openbaar vervoer gratis en gooi de stad dicht voor niet essentieel vervoer. Verbreek je (financiele) banden met Schiphol, maak je haven duurzaam. Ban niet duurzame bedrijven en activiteiten en stimuleer duurzame te komen, enz.

Wat vind jij?

Reactie