in Alles komt goed

Een pad naar de fundamentele theorie van de natuurkunde?

Stephen Wolfram heeft net zijn nek uitgestoken en beweerd dat hij een/het pad heeft gevonden om naar een alomvattende theorie te komen dat gaat vertellen hoe en waarom het universum is zoals het is. Iets wat waar menig theoretische natuurkundige al over gestruikeld is.

Wie zich daar mee bezig houdt wordt eigenlijk als gek beschouwd. Maar toch durft hij het aan. En in dit artikel probeert hij het (voor de leken zoals mij) uit te leggen waarom zijn nieuwe benadering zoveel potentie laat zien.

Dit is een man die al decennia zijn sporen verdiend met o.a. WolframAlfa. Als jongeling al herkend is als genie en hier al 50 jaar op zit te broeden. Dus heb de neiging dat erg serieus te nemen.

Wat is de basis van zijn idee?

In mijn woorden: Dat als een simpele, structuurloze collectie van abstracte relaties tussen abstractie elementen veel computaties kan maken, universa zoals de onze (met alles wat er in zit) kunnen genereren en verklaren.

OK, so what do we need to do now? I’m thrilled to say that I think we’ve found a path to the fundamental theory of physics. We’ve built a paradigm and a framework (and, yes, we’ve built lots of good, practical, computational tools too). But now we need to finish the job. We need to work through a lot of complicated computation, mathematics and physics. And see if we can finally deliver the answer to how our universe fundamentally works.

De uitnodiging

En het mooie is het wil het niet alleen doen hij wil het delen en doen met iedereen die kan en wil.

It’s an exciting moment, and I want to share it. I’m looking forward to being deeply involved. But this isn’t just a project for me or our small team. This is a project for the world. It’s going to be a great achievement when it’s done. And I’d like to see it shared as widely as possible. Yes, a lot of what has to be done requires top-of-the-line physics and math knowledge. But I want to expose everything as broadly as possible, so everyone can be involved in—and I hope inspired by—what I think is going to be a great and historic intellectual adventure.

Today we’re officially launching our Physics Project. From here on, we’ll be livestreaming what we’re doing—sharing whatever we discover in real time with the world. (We’ll also soon be releasing more than 400 hours of video that we’ve already accumulated.) I’m posting all my working materials going back to the 1990s, and we’re releasing all our software tools. We’ll be putting out bulletins about progress, and there’ll be educational programs around the project.

Het artikel gaat, ondanks zijn pogingen om het simpel te houden, mijn pet natuurlijk al ver te boven. Ik moet het doen met wat logica, gezond verstand en wat creatieve verbanden leggen. Daar kom je niet ver mee. Maar als ik zo het artikel doorspit is zijn enthousiasme aanstekelijk, voelt zijn verhaal stevig onderbouwd, zijn kennis groots en kan ik niet wachten tot andere genieën zich er tegenaan gaan bemoeien.

Link: Finally We May Have a Path to the Fundamental Theory of Physics…
and It’s Beautiful

0

Wat vind jij?

Reactie