in Alles komt goed

Prachtige harten

Al zo’n beetje een jaar lang verlies ik mij in Koreaanse rom(com)s. Vermoed dat ik nu toch al zo’n 30 stuks heb gezien (tel ze bewust niet). Menig traan gelaten en geluksmomenten gevoeld en hard gelachen.

En dat is precies wat ik het laatste jaar nodig had1. Ik weet dat de harten het goed bedoelen. En dat alles goed komt, ondanks alle ups en downs. De liefde overwint.

En wat de Koreaanse zo mooi maakt is dat het bijna altijd super onschuldig is. Het gaat over pure, onschuldige, oprechte en naïeve liefde. Op een enkeling na zijn de harten die elkaar proberen te vinden puur, eerlijk en prachtig ondanks alle bulten, schaafwonden en complexe sociale situaties.

En dat dan gemixt met humor voorzien met een dikke dot zelfspot en niet zo verborgen maatschappelijke kritiek is voor iemand die de cultuur en taal niet kent juist een vette bonus.

De productie is hoog daar in Zuid Korea en ze zijn zwaar volgens een strakke formule geschreven en zijn de einden altijd wat afgeraffeld en cliché, maar met een groot deel ervan kun je je hart ophalen als je maar niet te kritisch bent (ben ik niet). En zo nu en dan is er dan een pareltje die de dwingende formule ontstijgt en die vol zit met liefdevolle proza en wijsheden en diepe gevoelens die mijn hart vullen.

Ik ben fan van al die portretten van prachtige harten.

Een onvolledig lijstje met van alles:

8

  1. met al de zelfgecreëerde donderwolken die ons als mensheid boven het hoofd hangen

Wat vind jij?

Reactie