in Alles komt goed

Protocollair verbonden

Omdat ik met grote regelmatig verwijs naar andere bronnen is het eigenlijk wel zo netjes dat ik de bron ook op de hoogte breng.

Daar heb je verschillende technische mogelijkheden voor zoals de standaard pingbacks en trackbacks. Maar er is ook een relatief nieuw internet protocol genaamd webmentions die dat potentieel uitgebreider, beter en socialer doet.

Had de plugins1 daarvoor al meer dan een jaar ongeïnstalleerd klaarstaan maar toch nog niet gedaan omdat ik niet wist of ik wel zo intens verbonden wilde zijn met mijn dagboekje. Weet ik eigenlijk nog steeds niet. En daarnaast is het ook technisch niet zo 1-2-3 werkbaar te krijgen.

Maar omdat Frank Meeuwsen maar blijft evangeliseren ben ik toch in het diepe gesprongen en is mijn internet domeintje vanaf nu ook via dit protocol verbonden met het immer groeiende indieweb universum. Dus als ik een post schrijf met een externe link zal mijn post weer als een reactie onder die pagina of blogpost2 verschijnen.

Ga de komende tijd voelen of dit voor mij wat is. Het is tenslotte nu zo dat het “altijd aan” staat. En misschien wil ik dat toch niet. En dan zijn er nog zoiets als de semantic linkbacks… is de link die ik plaats een mention, reply, repost, like, favorite, tag, bookmark, of nog iets anders? Er zijn microformats voor om dat te definieren geloof ik, maar die zijn technisch nog niet te mogelijk binnen WordPress3.

0

 1. webmention & Semantic-Linkbacks

 2. mits ze ook webmentions hebben geinstalleerd

 3. Het content management systeem dat ik gebruik

Wat vind jij?

Reactie

 1. Protocollair verbonden by Erik Visser

  Omdat ik met grote regelmatig verwijs naar andere bronnen is het eigenlijk wel zo netjes dat ik de bron ook op de hoogte breng.
  Daar heb je verschillende technische mogelijkheden voor zoals de standaard pingbacks en trackbacks. Maar er is ook een relatief nieuw internet protocol genaamd webmentions …

  Welkom op het Indieweb Erik! Tof dat je webmentions hebt aangezet op je blog. Ik ben het met je eens dat de naamgeving en keuze van het soort reactie nog hoofdbrekens kan geven. Ik kies daar maar mijn eigen pad en laat me niet teveel leiden hoe het volgens het evangelie zou horen
  Wat betreft de Microformats, daar is een WordPress plugin voor maar ik meen dat die niet in elk theme even lekker werkt. Je kunt hem installeren en via Indiewebify.me testen of de implementatie naar behoren is. Veel plezier op het Indieweb!
  <!–

  –>