in Waardevol

De definitie van familie

On Moral Politics

Doc Searls – 22 september 2020 – link blog (met audio)

I spent 17 minutes while exercising the other day, thinking out loud about what @GeorgeLakoff says in his 1996 book Moral Politics: What Conservatives Know That Liberals Don’t, (also in his expanded 2016 edition, re-subtitled How Liberals and Conservatives Think).

Doc gaat hier in op hoe George het fundamentele verschil probeert te definiëren tussen conservatief en progressief denken/beleven. Het heeft mij erg geholpen om te snappen waar naar conservatief leunend gedachtegoed en gedrag vandaan komt en waar het voor staat.

De 17 minuten van Doc is al een samenvatting van de essentie van het boek waar je eigenlijk weinig uit kan laten maar ga toch proberen het nog korter op te schrijven.

Aan de basis staan het beeld en de invulling van het concept familie. Voor de naar conservatief leunende mens is de wereld een vijandige plek. Dit vraagt om een sterke familie. Die familie heeft een sterke en strenge vader. Waar de hiërarchie heel duidelijk is. Vader staat aan top en beschermd de familie zowel fysiek als mentaal en zet de morele lijn uit. Het is een wereld van beloning en straf en waar je ook op afgerekend wordt. Het is noodzakelijk in een wereldbeeld waar eten en gegeten worden de basis vormt. Waar winnen de enige optie is.

De naar progressief leunende mens ziet de wereld als van nature goed. Dat vraagt om een familie de verzorgend is. Waar je het samen doet, gelijkheid geldt en je elkaar helpt. Waar je wordt opgevoed om te kunnen samenwerken met je medemens en het (eco)systeem waar je deel van bent.

Zoals Doc ook aangeeft is het natuurlijk niet zo zwart wit en is het veel complexer en diverser. Maar het geeft mij wel een handvat om te snappen waarom bijvoorbeeld Trump fan is van Putin, hij oorlogslachtoffers lozers noemt en zonder aarzeling aan naming and shaming doet.

Luister de 17 minuten voor meer nuance of lees natuurlijk het boek van George Lakoff.

0

Wat vind jij?

Reactie