in Waardevol

Slechts de letter is overgebleven

Ewald gaat weer even ouderwets lekker los in zijn column in de Groene Amsterdammer. Niet dat ik bij alles wat hij zegt ja zit te knikken maar in de basis ben ik het helemaal met ‘m eens.

Vakmensen zonder ziel

Ewald Engelen – 16 december 2020 – link

Of, voor de avontuurlijken onder ons, met de placebo’s van een van drank, drugs en seks doordrenkte ‘belevenisindustrie’: exotische vakanties, festivals en extreme sportevenementen. Het eerste is bedoeld om de gevolgen van een zieke, neoliberale samenleving te bestrijden zonder de onderliggende oorzaken ervan te hoeven aanpakken. Het tweede verdooft burgers tijdelijk van de neurotische pijn die de neoliberale strijd van allen tegen allen veroorzaakt.

De geest van de samenleving is verdwenen en slechts de letter is overgebleven. Het menselijke is er in de afgelopen 30 jaar behoorlijk uitgeperst. Niet dat we dat niet kunnen herpakken maar daarvoor moeten we eerst doorhebben dat de vele dingen die ons nu overkomen symptomen zijn van deze ondergraving van het menselijke sociale aspect van onze samenleving, ons mens zijn.

0

Wat vind jij?

Reactie