in Waardevol

Al 30 jaar profiteren we NIET van de economische groei

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Waarom merken we daar als samenleving dan niets van?

Sander Heijne en Hendrik Noten – 29 januari 2021 – link

Werknemers betalen de meeste belasting in Nederland, niet de bedrijven. Toch hebben laatstgenoemde de meeste privileges en voordelen, en moeten ze nauwelijks belasting afstaan. Daardoor profiteren alleen zij van de economische vooruitgang. Maar wat hebben we aan een economie die slechts een kleine groep dient?

Sander en Hendrik richten zich met hun boek Fantoomgroei op de kloof tussen economische groei en het niet groeien van de lonen in Nederland over de laatste 30 jaar. En hoe de belastingen voor het grootste deel (en een steeds groter deel) komt uit inkomstenbelasting van de werkenden en de afgedragen BTW van de consument. Terwijl basisbehoeftes zoals eten, wonen, zorg energie alleen maar duurder worden en zekerheden zoals een vaste baan minder en minder worden.

Het is pijnlijk om te merken dat de meeste mensen dit niet op hun netvlies hebben. En straks bij de verkiezingen weer volop rechts en neoliberaal stemmen omdat ze wijs is gemaakt dat het goed voor ze is. Ondanks dat al 30 jaar blijkt dit niet het geval te zijn. De tijd waar bijna uitsluitend rechtse politiek het voor het zeggen had.

Weer een goed voorbeeld van hoe verrot het huidige kapitalistische systeem is en hoe moeilijk we als mensheid ontwaken uit die illusie gebaseerd op exponentiële groei, uitbuiting, extractie, schuld en schaarste.

3

Wat vind jij?

Reactie