in Alles komt goed

Ben zo verschrikkelijk slecht in namen

Zowel in het onthouden als het geven. En in dat laatste ben ik het allerslechtst. Er zijn maar twee bedachte/gekozen namen waar ik tevreden over ben. En dat zijn die van mijn jongens. Ze hebben zich die namen zelf eigen gemaakt. Gelukkig.

Alle andere namen die ik ooit bedacht/gekozen heb zijn allemaal zeer discutabel of ronduit pijnlijk.

En dan met name domeinnamen. Voor mijn eigen stek op het internet heb ik behoorlijk wat versleten in de afgelopen 20 jaar: Zo waren er foryoursafety, realityhitsme, not-on.tv, formulatingthought, bemyguest, meish.me en uiteindelijk publicworks. Waarschijnlijk vergeet ik er nog een paar. Die laatste was van mijn stichting die ik ophief en toen is de naam gewoon blijven plakken zonder dat hij een relatie heeft met de inhoud. En dat schuurt al jaren ondanks dat de naam ook vertrouwd voelt. Maar ik heb nooit een goed alternatief kunnen vinden dat voldoet aan mijn criteria.

Wat ik bij goeie namen bewonder is de schouderophalende vanzelfsprekendheid. Het is gewoon logisch dat het zo is. Je besteedt er geen twee tellen aandacht aan. Het is geen merk, concept of iets. Het is gewoon een plek waar je bent en kan genieten van wat er is zonder dat die naam in de weg zit, zich opdringt of nodig is.

Publicworks.nl voldoet daar niet aan. Meest voor de hand liggend is natuurlijk gewoon mijn naam (Erik Visser) te gebruiken. Maar draai al vanaf het begin om die hete brei heen. Mijn naam is zo generiek en alom aanwezig in ons taalgebiedje. Maar ja. Ik ben wie ik ben en alle omschrijvingen van wat ik doe en wie ik ben zijn altijd te sturend, beladen, egocentrisch, beperkend en voornamelijk geforceerd.

Het heeft natuurlijk ook een kip-en-het-ei gehalte. Soms moet je iets passen om te weten of het voor jou is. Maar hoe pas je een domeinnaam? Mijn site heeft nu bijna 3000 posts (en nog 2000 van vroeger in concept die ik nog moet doorlopen om te zien of ze na al die jaren nog toonbaar zijn). Daar vouw je niet zomaar even een nieuwe domeinnaam omheen. Passen met een domeinnaam is gelijk aanhouden. Terug is niet echt een optie en een alternatief heb je niet paraat. En dan hebben we het eens over wat een naamsverandering doet met de vindbaarheid van alles wat er op die site staat (al vind ik dat niet zo’n groot probleem).

Sta nu op het punt om een nieuwe domeinnaam aan te trekken die wel een relatie heeft met mijn naam: rkvssr.nl. En ik durf nog niet. Ik heb geen idee of deze me goed gaat passen. Hij heeft een soort vanzelfsprekendheid en is geen merk of concept. Dus het tikt wel de boxen aan, maar echt warm wordt ik er niet van.

Hoe los ik dat op? Ik stel uit en schrijf een blog om moed te verzamelen of juist te concluderen dat ik het niet moet gaan doen. En ben er nog niet uit. Benieuwd wat de toekomstige mij straks heeft gedaan.

0

Wat vind jij?

Reactie