in Alles komt goed

De vreemdheidsdimensie

Via de nieuwsbrief van van de gebroeders Plattel kwam ik een mooi verhaal tegen in weer een andere nieuwsbrief over L’Istituto Morosini per lo Studio delle 15:32, 10 apr 1954. Een instituut opgericht om alles te verzamelen wat er in de wereld is gebeurde op dat specifieke moment.

Het verhaal is mooi en verteld over een vakantie ervaring uit het verleden in Venetië. In het verhaal staat deze quote:

If you put any event under the microscope, you will find an entire dimension of weird, incredible things going on. It’s as if there’s the macro level of historical research, where things sort of obey natural laws and usual things happen and unusual things don’t happen. And then there’s this other level where everything is really weird.

Een aha momentje voor mij. En als dit waar is dan geldt dat niet alleen voor de geschiedenis. Dan geldt het ook voor het nu. En dan is dit wat er gebeurd met/op/door internet en onze communicatie als geheel. We bespreken en beschouwen het leven niet meer vanuit het macro level waar alles soort van “klopt”, maar we kijken meer een meer naar de micro. We raken verstrikt in de vreemdheid van het leven en extrapoleren dat naar het grotere geheel. Een daar moeten we mee oppassen. Het micro heeft een relatie met de macro maar niet één op één.

Dat al die diverse complexe vreemdheid samen zorgt voor een zekere normaliteit is eigenlijk best bijzonder. Iets om te koesteren. Misschien moeten we leren de vreemdheden te accepteren en te omarmen, ze zijn tenslotte deel van het leven. En vooral te gaan onderzoeken hoe we als collectief goede hoeders kunnen zijn over de relatie met en de balans van het grotere geheel. En hoe we noodzakelijke collectieve veranderingen goed kunnen laten landen ondanks alle verschillen.

0

Wat vind jij?

Reactie