in Alles komt goed

De wereld van MySQL

Dik tien dagen geleden eindelijk de knoop doorgehakt en afscheid genomen van een domeinnaam die al een hele tijd niet meer bij me paste, maar bij gebrek aan beter toch jaren en jaren hield.

Dus was het tijd voor een migratie zoals dat heet. Zelfde data onder een andere naam. Als je geen technische achtergrond hebt denk je dat dat eigenlijk niet zo ingewikkeld zou moeten zijn maar niets is minder waar.

Dus had ik tijdens het overzetten zo mijn tegenslagen, maar uiteindelijk leek het erop dat ik een werkende website had. Alles leek te kloppen in de backend (WordPress) en voor de bezoeker zag het er ook vertrouwd en werkbaar uit. Zelfs het aantal bestanden kwam overeen.

Maar toen keek in ik de database…

Had ik misschien niet moeten doen, en daarvoor eigenlijk ook nooit gedaan. Mijn wereld was niet groter dan de backend van WordPress en de ftp omgeving. De database was een onbegrijpbare wereld die ik nooit betrad. Maar in deze wereld waren echt hele grote verschillen te zien tussen de oude database en de overgezette. Zo was de oude 154 MB en de nieuwe maar 86.6. En ook klopte er weinig meer van het aantal items in de diverse tabellen en ook in de belangrijke.

De enge nieuwe wereld

Dus probeerde ik de afgelopen 10 dagen er achter te komen waarom dat verschil er überhaupt is en of het kwaad kon. En in hoeverre mijn nieuwe database zich ook netjes had aangepast aan de nieuwe naam en of alle linkjes werkten.

Conclusie: Ik weet nog steeds niet waarom de databases verschillen en of het kwaad kan. En verder was dat netjes overgaan naar de nieuwe naam een soepzooitje. Letterlijk tienduizenden verkeerde verwijzingen. En vol oude meuk dat al jaren niet meer werd gebruikt maar niet netjes uit de database is verwijderd. En dat allemaal in (voor mij) zeer cryptische termen, dus ook nog een hele puzzel om er achter te komen wie wat waar is en hoe belangrijk het is voor het functioneren van de site.

De knoop doorgehakt

Gisteravond met alle risico’s van dien en besloten de overgezette database drastisch op te schonen. Dus weer uren en uren zitten kijken, wissen en aanpassen. En ondanks dat er een paar plugins van in de war raakten bleef de site overeind. Natuurlijk zou een expert echt en beter kunnen opschonen, maar experts hebben het druk met echte grote klussen.

Geloven

Dus nu zijn alle oude verwijzingen die ik heb kunnen vinden eruit. En hoop ik dat de honderden posts die ik handmatig in de database heb zitten aanpassen nog werken (de steekproeven die ik genomen heb waren goed gegaan). De kapot gegane plugins draaien naar wat aanpassingen ook weer.

En heb besloten te geloven dat alles goed is. En dat de site met 20 jaar lief en leed klaar is voor de volgende 10 zonder dat ik onderweg iets ben verloren. Waar zullen we zijn zonder geloof?

De site is dood, lang leve de site!

1

Wat vind jij?

Reactie