in Alles komt goed

Het recht om te linken

21 jaar geleden maakte ik een post over mijn fascinatie dat elk woord in de Engelse taal eigenlijk al een website achter zich had staan en vroeg me af of dat ook invloed zou hebben op de betekenis van dat woord.

Vandaag kreeg ik een mailtje van het domein pain.com dat ze toch graag willen dat ik de (hyper)link naar hun website zou verwijderen omdat de post waar deze link in staat door Google wordt gezien als een foute post en dus problemen veroorzaakt voor hun reputatie en score in de zoekresultaten.

De post is “fout” omdat bijna elk woord een link is en in de logica van Google (zijn algoritme) kan dat geen zuivere koffie zijn. Maar dat is het wel. Het was nooit bedoeld om verkeer te stimuleren want in die tijd bestond dat hele concept nog niet.

Nu kleeft er ineens iets aan een hyperlink, één van de conceptuele pijlers van het world wide web. En wordt door Google (een privaat bedrijf) vanuit het kapitalistische gedachtegoed bepaald of je linkwaardig bent of niet. En of je dus in zoekresultaten zichtbaar bent of niet.

To help ensure Search algorithms meet high standards of relevance and quality, we have a rigorous process that involves both live tests and thousands of trained external Search Quality Raters from around the world. These Quality Raters follow strict guidelines that define our goals for Search algorithms and are publicly available for anyone to see.

Google

En ondanks bovenstaande zijn ze niet in staat deze post en zijn links binnen de juiste context te plaatsen. Een post uit de tijd waar Google nog maar twee jaar oud was en geen advertenties verkocht. Waar vooral mensen naar elkaar linkten via blogrolls en shoutouts, waardoor je nieuwe sites en informatie ontdekte.

Het web is nog relatief jong. Dus het is niet raar dat dit gebeurd. Hoop vooral dat we in de toekomst slimmer met ons publieke, openbare, collectieve gedachtegoed weten om te gaan. Dat we over dit digitale domein als samenleving weer controle en zeggenschap krijgen en bepalend worden. En dat het niet meer gedomineerd wordt door internationale bedrijven die slechts handelen uit eigen belang.

0

Wat vind jij?

Reactie