in Alles komt goed

Van wens naar realiteit in drie maanden

Gister (15 december) was de dag van de waarheid. Of al het werk, inspanning, stress, onzekerheid en geld de goedkeuring van de RDW zou krijgen. Gelukkig kreeg het dat, de auto is goedgekeurd.

Dit is alleen maar gelukt door het onbaatzuchtige delen van enthousiasme, kennis, tijd, spullen en ruimte van buren, familie, vrienden, vrienden van vrienden en al die mensen die hun kennis delen op fora, blogs en chatgroepen. Door dit project ben ik weer aangenaam verrast door wat we wel niet allemaal samen kunnen en hebben gemaakt. En dan bedoel ik ook al het materiaal dat ik nodig had. Het bestaat gewoon. Mensen hebben daar over nagedacht, producten ontwikkeld en doorontwikkeld zodat ik als onervaren mens in staat was het te maken. Het is werkelijk waanzinnig.

Het is dan ook meer dan logisch dat ik dat ik ook weer mijn ervaringen deel. In de hoop dat ik mensen ook weer help hun weg te vinden. En ben je hier onverhoopt terecht gekomen via een zoekmachine en je zit met onbeantwoorde vragen. Stel ze, ik help je graag verder.

Dus hieronder het verslag vanaf de dag dat de wens werd uitgesproken.

11 september

We voelen dat de huidige auto van Els zal na 7 jaren trouwe dienst niet lang meer zal rijden. Daarnaast is het een kleine auto die haar niet ver de wereld in kan brengen. Dus spreekt Els vandaag de wens uit om nu echt naar een nieuwe auto om te gaan zien. Samen maken we een wensenlijstje waar de auto minimaal moet voldoen.

  • Hij moet niet te groot zijn, op een gewone parkeerplaats passen en rijden als een gewone auto.
  • Er moet een bed in kunnen zodat Els goed kan rusten op lange reizen.
  • Het moet niet te duur zijn in de wegenbelasting zodat het betaalbaar blijft de komende jaren.
  • Het moet een betrouwbare auto zijn die ook weer 7 jaar mee kan zonder grote kosten.
  • Zoveel mogelijk zuinig in gebruik. Zal niet makkelijk worden maar toch.

Ik leg het voor aan mijn broer. De autospecialist in de familie. We chatten wat af en kijken wat voor auto’s daar aan voldoen en wat dat dan moet kosten.

13 september

Een WhatsApp groep aangemaakt met mijn broer en Els om zo alles voor de nieuwe auto af te tikken. We tikken snel af dat, gezien het budget, het een mini zelfbouwcamper (dat is een minibusje met de afmetingen H1L1) moet worden waar de auto 3000 kost en dat we dan nog 3000 investering in de ombouw. Er zijn een aantal merken die dat soort busjes verkopen.

15 september

Lars ziet een auto die in aanmerking zou kunnen komen. Een Citroën Jumpy uit 2011. Mooie km stand en niet zo oud vergeleken met andere auto’s in die prijsklasse. Wel iets boven budget. Er zouden al kopers komen dus we dachten dat de auto al weg zou zijn maar we konden uiteindelijk toch komen kijken.

16 september

Vroeg van Texel gegaan om te gaan kijken. Wil de kans niet missen. Verkoper komt me ophalen bij het station. Erg aardig. Nog nooit met zo’n auto gereden en dus geen vergelijkingsmateriaal maar toch de aankoop gedaan. Natuurlijk niet echt slim. We hadden vooral online gekeken via de gratis info van kentekencheck.nl en dat zag er goed uit. Alle APK’s goed doorgekomen, geen grote problemen en altijd zijn onderhoudsbeurten gehad. Daarnaast vertrouwen in mijn broer.

Maar ik had achteraf natuurlijk meer moeten doen. Ik had iemand mee moeten nemen die echt verstand heeft van dit soort auto’s. Vond ‘m veel lawaai maken wat voor deze leeftijd en klasse auto’s in mijn ogen minder zou moeten zijn. De versnelling bleef in mijn korte rit hangen in de 5e. De opbouw zag er goed uit maar onderaan niet echt gekeken. Ook niet onder de motorkap. Had ik natuurlijk allemaal wel moeten doen. Ook had ik vooraf moeten kijken of er toch nog BPM moest worden betaald (via dit tooltje) op deze auto ondanks dat de koper aangaf dat het een margeauto betrof. En zo hebben we door onverwachte reparatie + extra BPM toch een auto gekocht die ruim boven ons budget zat.

17 september

Ineens is er een auto. Wel wat anders dan de Suzuki Alto die we gewend zijn. Een week geleden een wens, nu een realiteit. Maar nu moet het van binnen nog een camper worden zodat het voldoet aan het wensenlijstje. Er moet in kunnen worden geslapen en gekampeerd. En om het belastingtechnisch betaalbaar te houden moet het aan de eisen van de RDW en de belastingdienst voldoen om een camper te zijn. We zijn die dag begonnen met informeren naar verzekeringen en vergunningen zodat hij op straat kan staan terwijl ik ga bouwen.

Ook begonnen met een relatie opbouwen met de auto waar ik een rijdend huisje van moet maken. Nog nooit gedaan en heb ook werkelijk geen idee waar te beginnen. Wat ik kon losmaken heb ik losgemaakt en alles opgemeten (wat ik daarna nog duizenden heb gedaan). Daarna tekeningen gemaakt voor een indeling die aan alle criteria voldoet. En dat weer overleggen met Els.

19 september

Een IRL mockup in de auto gemaakt met een kartonnen keukenmeubel en twee stukken meubel uit huis. Uittekenen werkt maar tot een bepaald punt. Om echt een goed gevoel te krijgen van wat er in de bus past moet je dit gewoon maken.

Daarna dingen gaan bestellen die denk ik nodig te hebben en waar ik zeker van weet dat ik me niet in kan vergissen. Natuurlijk eerst heel veel video’s bekeken en gezocht naar informatie over wat je nodig hebt voor wat, waarom en hoe je uiteindelijk de klus moet klaren. Eén van de eerste aankopen was een accu boormachine met benodigdheden. Alles begint met goed gereedschap. Al bleek ik het pas ergens midden november echt nodig te hebben. Daarna er veel plezier van gehad en echt een noodzakelijk stuk gereedschap.

20 – 28 september

Een week om meer te snappen over verzekeringen & vergunningen en hoe je een auto aanmeld als eilander auto. Gelukkig kon die in de tussentijd bij de buurman op het terrein staan. Veel bestellingen gedaan en ontvangen. Zo kwam mijn boorpakket binnen + isolatie materiaal en nog wat andere spullen voor inrichting zoals een wasbak, gasstel, watertanks + pomp en slangen.

29 september

Auto naar de garage. Afspraak al snel gemaakt nadat we ‘m hadden met de enige Citroën garage op Texel. Het is een check-up zodat we weten wat we aan de auto hebben en veilig en betrouwbaar op de weg zijn. Een APK erop zegt toch te weinig.

1 oktober

Opgehaald bij garage. We hadden wel rekening gehouden met wat kosten maar er was toch meer mis en koste ook meer tijd om te repareren / vervangen. Een behoorlijke domper op het budget. Zo was de versnellingsbakolie stroop en de accu aan gort, inclusief de kabel. Naast nog wat andere zaken. Dit hadden we deels kunnen voorkomen door beter te kijken en kritischer te zijn over het rijgedrag maar tegenslag hoort er ook wel bij.

2 – 17 oktober

Intermezzo voor mij. Heb zo mijn plichten en mensen waar ik van hou in Amsterdam.

4 oktober

Had al wat dingen los gemaakt, maar de eerste grote klus was het tussenschot tussen cabine en laadruimte. Jan ( buurman) heeft die klus op zich genomen. Ben hem daar erg dankbaar voor.

Meer aankopen komen binnen: Noico Zwart 2 mm 3,4 m² zelfklevende anti-rammel trillingsdempende matten. De eerste laag spul wat ik op het kale blik ga plakken zodat geen onnodig lawaai maakt bij het rijden.

8 oktober

Het tussenschot eruit en de houten vloer ook. Nog een hele klus en er moest ook echt grof geweld worden gebruikt. Maar wat een (gevoel) van ruimte levert dat op.

Ondertussen vanuit Amsterdam weer meer onderzoek gedaan. Elke dag levert meer inzicht op in wat ik in godsnaam aan ben begonnen. Al kan ik het nog op geen enkele manier overzien. Dat wat ik kan overzien durf ik aan te schaffen. Altijd in overleg met Els en mijn broer. Die zo nu en dan een lijntje uitgooide naar camper facebook groepen waar hij als verwoed camperaar al in zit.

18 oktober

Weer terug op Texel. Wel in quarantaine om Els niet eventueel te besmetten met een virus wat ik meegenomen heb uit Amsterdam. Klussen komt langzaam op gang omdat ik geen idee heb wat ik moet doen. Over alles twijfel ik en alles is nieuw. Gaat veel tijd zitten in het nadenken en het steeds weer opnieuw beredeneren. Je kan nog zoveel video’s kijken maar echt snappen wat ze doen (op detail niveau) gaat niet lukken. En dus blijf je met veel vragen, onduidelijkheden en twijfel zitten. Uiteindelijk kun je niets anders doen dan gewoon beginnen en hopen dat je geen grote fouten maakt en dat je al doende snapt wat je aan het doen bent.

21 oktober

Ophalen bestelde hefdak bij Atrion in Friesland. Zou het al eerder ophalen maar Amsterdam kwam er tussendoor. Eigenlijk de eerste grote trip van mij en de auto en zonder tussenschot. Heel ander gevoel. Dit hefdak is nodig om aan alle voorwaarden van een camper te voldoen zodat je ook het belastingvoordeel kan hebben. En natuurlijk levert het ook heel veel ruimte op. Liefst hadden we het ook door Atrion laten inbouwen maar dan moesten we wachten tot december en later zelfs tot januari voordat we echt met de bus zelf aan de gang konden. Dus toch gekozen om het dak te halen en dan hopen dat we een bedrijf vinden die het erin wil bouwen. Zie het mezelf namelijk niet doen.

En omdat ik toch al Friesland was heb ik ook de voorbank omgeruild voor een bijrijdersstoel. Midden in de stromende regen die in zitten bouwen :). Het is een mooie stoel, al was er niet echt budget voor (we hebben een Excel waar alles in wordt bijgehouden). Maar nu kun je van voor naar achter zonder eerst de auto uit te moeten. Dat is wel een heel belangrijke voor gebruikersgemak. En het voelt ook gelijk ruimer en deze stoel kan naar voren en de leuning kan naar achter terwijl het bankje statisch was.

22 – 24 oktober

En weer door met het quarantaine klussen. Natuurlijk lopen er nog wat andere zaken waar ook aandacht en tijd in gaat zitten maar eindelijk voldoende vertrouwen getankt en begonnen met de ontdreunings matten plaatsen.

25 oktober

De hele laadruimte zit in de ontdreuning op het dunne enkelwandige blik, was veel werk maar lijkt erop dat ik het goed heb gedaan. Al merk ik nog geen groot verschil qua geluid bij het rijden. Maar klinkt wel heel anders als je er op klopt en ook de deuren maken een heel ander geluid als ze dichtslaan. Lekker solide.

26 oktober

In mijn missie om het geluid zoveel mogelijk te dempen en de auto zo goed mogelijk te isoleren qua geluid en warmte toch ook het cabine plafond eruit gekregen. Dat ging bepaald niet zonder slag of stoot. Nergens een handleiding te vinden hoe je dat doet. En hoe het bevestigd zit en waar en of je het daarna weer terug kan plaatsen. Uiteindelijk na veel angstige momenten gelukt. Nu hopen dat ik ‘m er later weer in krijg.

27 oktober

Na de ontdreuning is het isolatiemateriaal Armaflex (19mm) aan de beurt. Eerst de wanden, deuren en wielkasten erin geplakt. Plafond komt het hefdak in en de vloer moet eerst nog beloopbaar zijn. Ook hier heb ik geen idee wat ik doe en ben ik begonnen met de wielkasten in de hoop geen grote fouten te maken.

28 – 30 oktober

Al sinds die dag dat we voor dit hefdak kozen gezocht naar een bedrijf die het zou willen inbouwen (ik durfde het niet en heb ook niet de materialen/gereedschap ervoor). Maar niemand durfde het aan. Gelukkig vind mijn broer in de facebook groep iemand die het vaker heeft gedaan en het ook wel voor ons wil doen. Dus vandaag bracht ik de auto naar Ryan om het in te bouwen. Hij vond het zelfs een leuk klusje :)

Het kost hem uiteindelijk 2 avonden en dan nog wat droogtijd. En als hij me de foto’s stuurt van het gat in het dak schik ik er behoorlijk van. Ik vertoef zolang in Amsterdam. Ook daar weer genoeg te doen.

31 oktober

Haal de auto bij Ryan op, hij heeft het echt prachtig gedaan. Daar kon geen bedrijf (ook Atrion zelf) niet tegenop. Op de terugweg naar de Leenbakker om het vinyl te kopen voor de vloer. Stijlvolle planken motief ;) Voor een schappelijke m2 prijs maar uiteindelijk toch weer aardig wat geld. Ook was er een oliebollenkraam. Kon de verleiding niet weerstaan en wat voor mij en Els meegenomen.

1 november

Weer even in Amsterdam. Ik kan het blijkbaar niet laten.

2 november

Auto moet weer naar de garage. Er waren nog wat dingen die aandacht vragen en de vorige keer niet konden worden opgepakt. Het handvat van de schuifdeur was los en ook moest er weer naar de versnellingsbak gekeken worden omdat het toch nog steeds in de 5e versnelling bleef hangen.

5 november 2021

De reparatie van de versnellingsbak viel tegen. De 5e versnelling bleek deels los te zitten. Moesten nieuwe dingen voor besteld worden. Niet fijn voor het budget en eigenlijk moet het om het echt te verhelpen nog eens 1000 euro in geïnvesteerd worden. Nu zo gerepareerd dat het in ieder geval niet kapotter kan gaan. We kregen wel een heerlijke speculaaskoek mee. Gebakken door een gepensioneerde bakker die dat als traditie 1x in het jaar doet. Was verdomd lekker en aardig wat dagen van genoten.

6 november

Na heel lang beraad met mijn broer uiteindelijk 12v elektra draad gevonden die voldoende dik is om alles aan te kunnen en ook voldoende beschermend is om goed getrokken te kunnen worden. Al weet ik nog niet precies hoe. Het trekken ervan ging dan ook niet zo 123. Eerst bedenken hoe je dit zo goed mogelijk wegwerkt om dan er echter te komen dat alles toch te stug is om zomaar door iets te kunnen worden getrokken.

Na veel mislukte pogingen en manieren na twee dagen toch de elektra op zijn verschillende plekken. Ook weer iets wat ik nooit eerder had gedaan. Leek genoeg draad gekocht te hebben. Maar bij het plaatsen van de accu (later in december) kwam ik eigenlijk toch kort.

Na de bedrading is het tijd om al het andere isolatiemateriaal te plaatsen behalve de vloer. Het is opnieuw uitvogelen wat ik wel bekleed en wat niet en hoeveel zodat het straks weer goed bekleed kan worden. Zit eigenlijk terwijl ik het doe steeds weer te herdefiniëren hoe we dit straks er netjes uit laten zien. Al improviserend lerend en hopend op een goede afloop en dat ik later nergens spijt van krijg.

7 november

Had het dak al open gezien bij Ryan maar Els nog niet. Nu was het mooi weer en dus tijd om het dak open te zetten zodat Els het kon beleven. En omdat ik dan ook weer beter bij de delen van het dak kan om nog van isolatiemateriaal te voorzien. En zo ploeter ik door en lees ik me weer in in de volgende stap. Alles stap voor stap dan komen we vanzelf aan het eind ook al weet je nog niet precies hoe je er komt.

11 november

Mijlpaaltje. Ik ben echt (bijna) klaar. Ook bepaald waar de walstroom komt te zitten. En waar dus een gat moet worden gemaakt in de auto. Vind ik nogal wat. Testrit al het isolatiemateriaal op zijn plak omdat vandaag de quarantaine is opgeheven.

12 – 16 november

Cabinedak zit er ook weer in. Dat ging met heel wat vallen en opstaan. Maar het is ontdreund en geïsoleerd dus zou weer wat moeten schelen qua geluid en warmte. En ik weet nu hoe het in elkaar zit (al hoop ik het er nooit meer af te moeten halen. Paste bijna niet omdat ik ondanks alles goed uit te hebben gedacht toch teveel isolatiemateriaal op een bepaalde plek had gedaan. Maar het blijft zitten. Dus niet meer over nadenken.

Mallen gemaakt met karton voor al het plaatmateriaal dat er weer op komt. Achter die panelen zitten vaak stroomdraden of andere zaken waar je later nog bij moet willen kunnen. Al het plaatmateriaal gekocht en grofweg op maat laten zagen. Ook ervoor gekozen om de oude vloer er weer in te leggen en te hergebruiken ipv nieuw plaatmateriaal. Scheelt weer 150 euro en er komt toch weer zeil overheen. Na wat bijzagen (door isolatiemateriaal zijn de maten wat veranderd) paste het net. Later moet het nog weer even beter maar voor nu oké.

Nog wat andere puntjes op de i, wat zaken regelen die niets met de Jumpie te maken hebben en natuurlijk tolt mijn hoofd over de vervolgstappen. Ik ga er mee naar bed, lig er wakker van en sta er mee op. Voordeel. Ik ben ochtends gelijk klaar wakker.

17 november

Op uitnodiging van mijn lieve ouders naar Ameland omdat het ombouwen van een bus naar een camper op straat zo zijn beperkingen heeft. Mijn ouders hebben een grote schuur waar de auto in kan staan. Achteraf kan ik gerust stellen dat het me op straat nooit gelukt was.

18 november

Toch nog wat isolatiemateriaal hier en daar om het zo naadloos mogelijk te maken voor de bekleding die erop gaat komen. En ik had wat beschadigingen veroorzaakt toen ik de bodemplaat er in deed en toen pa en ik ‘m eruit tilde. Een goede stanleymes en scherpe mesjes zijn extreem belangrijk. Niet op bezuinigen.

19 – 20 november

Twee dagen bezig geweest met het bekleden van de auto, samen met mijn moeder. De bekleding is wat je standaard in auto’s vind en de stof is rekbaar, slijtvast en goed schoon te houden. Ik had een mooie video over gevonden van een camperbouwer in de UK, waar de beste man het helemaal alleen deed. Heb ‘m denk ik wel 10x bekeken. Maar de praktijk is toch wat weerbarstiger, alleen gaat echt niet. Samen met mijn moeder ging het gelukkig en we hebben het er netjes in gekregen. Zelfs de plekken waar al die Armaflex niet helemaal strak was werd goed. Begonnen met de deuren om te oefenen en daarna de grotere oppervlaktes.

21 – 22 november

Deel 2 van het bekleden. De donkere stof bedekt de metalen delen. De lichte stof komt waar eerst platen/panelen zaten. Past qua stijl en kleur een beetje bij hoe de cabine is bekleed door de fabrikant. De panelen komen waar mechanieken en elektra zitten zodat je er bij kan mocht er wat stuk gaan. Eerst de kartonnen mallen nog een keer gecheckt een aanpast. Er is tenslotte bekleding als extra laag toegevoegd. Uiteindelijk de mallen uit het eerder gekochte plaatmateriaal gezaagd en alvast ruim de stof uitgeknipt. Naast de schuur neem ik ook nog de huiskamer als werkplek in beslag.

23 november

Beschot (platen) en bekleding met elkaar verlijmd. Gelukkig legt de eerder genoemde video dat ook goed uit. Heb gekozen voor twee verschillende diktes qua platen. Voor de grote oppervlaktes 6mm dik en voor de kleine 3. Samen met mijn vader vastgezet met zelftappers aan de auto. Het ziet er goed uit. Net alsof de fabrikant het zo bedoeld heeft.

24 november

Walstroom!!! Samen met mijn vader het gat in de auto gezaagd na tig keer uitmeten. Eerst gaten boren en daarna met de decoupeerzaag de punten verbinden en hopen dat je niet teveel wegzaagt zodat je voldoende overhoud om de stekker goed vast te zetten. Daarna de stekker geplaatst met extra kit zodat water geen kans maakt. Echt rete spannend en ook weer een mijlpaal. Het heeft ook het merendeel van de dag gekost om het er goed in te krijgen en de draden te verbinden. Maar er is nu stroom via de stekker in de auto!

25 november

Het laatste beschot zit erop (daar waar de walstroom zit) en nu is het tijd om de vloer te gaan leggen. Dus tijd voor het regelwerk waarbinnen het isolatiemateriaal komt en de plaat weer op ligt. Ook hier natuurlijk video’s over gekeken maar die vloeren hadden allemaal mooie rechte golven waar makkelijk regelwerk op was te plaatsen. Maar in deze auto gaat het alle kanten op en heb je ook nog verschillende hoogtes. En tevens wil je voorkomen dat al die isolatie je vloer te hoog maakt zodat je teveel hoogte verliest. Uiteindelijk een goeie manier gevonden samen met mijn vader. Zodat de plaat voldoende wordt ondersteund en we zo min mogelijk hoogte verliezen.

26 november

Het regelwerk is er opgezet met montagekit en heeft een nacht gedroogd. Zit als een huis. Nu de isolatie ertussen en het regelwerk kan geen kant meer op. De 2cm dikke isolatie die toch nog boven het regelwerk uit stak (door al die hoogteverschillen) nog even afgesneden. Aan het eind van de dag tijd voor de bodemplaat. Hij moest nog hier en daar bijgezaagd, maar na al die lagen isolatie + bekleding en beschot was het toch nog niet helemaal pas. Daarna kon die erop en vastgeschroefd. Er ligt een solide en geïsoleerde vloer! Heerlijk dat pa d’r weer was om samen met mij dit klusje te klaren.

27 november

Ons nep houten vloertje komt erop die we bij de leenbakker hadden gekocht. Dus weer tijd om mallen te maken van karton en dan uit te snijden. En dan zo dat de “planken” netjes in de lengterichting liggen en natuurlijk niet scheef. Echt een duidelijke richtlijn of rechte hoek waarop je kunt leggen is er in de auto niet dus best ingewikkeld, maar het is gelukt en het ziet er beter uit dan ik ooit had durven hopen. Vereende krachten maken veel mogelijk.

28 november

Nu de bodem echt klaar is is het tijd om meubels er bovenop te gaan bouwen. Ook al veel mijn hoofd over gebroken en over gepraat. Ook nog nooit gedaan. Hoe zorg je dat je met minimaal hout voldoende draagkracht hebt, zoveel mogelijk bergruimte en stabiel en haaks is? En dan zonder het te verbinden aan de scheve wanden van de auto?

Hout ervoor gekocht en bij thuiskomst bleken de balken zo scheef te zijn dat er niets haaks van te maken was. Ik vertrouwde erop dat de winkel me recht hout zouden verkopen dus had het niet gecontroleerd. Het is zondag en wil niet een dag verliezen. Gelukkig had mijn vader nog een houten balk en een cirkelzaag waardoor we de ruggengraat van de bank toch konden maken en van daaruit stond er uiteindelijk een geraamte die met wat kunst en vliegwerk redelijk stabiel en recht was.

29 november

Verder met het meublement. De basis stond maar er was nog veel te bekijken en te bepalen. Waar moeten er steunbalken voor de draagkracht? Hoe zorgen we voor maximale flexibele opbergruimte onder de bank? Hoe komen de platen er op en wat moet er nog uit gezaagd worden? Morgen wordt het vinyl verlijmd dus de bank moest er ook weer uit.

30 november

Het vinyl ligt er definitief in. Vastgelijmd met dezelfde montagekit als de vloer, omdat we het hadden en omdat op Ameland de gebruikelijke lijm niet te vinden was. Met mijn ouders het er samen in zitten plakken. Neemt veel meer montagekit dan je denkt :) Nog twee nieuwe tubes moeten kopen. Gelukkig waren die er wel.

Ook was het vinyl net 20cm te kort (bewust om kosten te drukken) dus aan de achterkant moesten we nog een stukje pas maken, komt onder de bank dus geen probleem. Ook nog een heel uitgevogel. We hebben dan ook eerst de mal verkeerd op het vinyl geplaatst waardoor we niet snapten waarom het niet paste. Gelukkig hadden we nog genoeg vinyl over voor een tweede poging. Ligt er strak in. Nog afgewerkt met metalen strippen en kopspijkers zodat het ook aan de zijkanten over de plaat en het regelwerk heen gaat.

En om te zorgen dat mijn broer de elektra aan kan sluiten op de door hem gedoneerde huishoudaccu (Die uit zijn camper komt omdat hij net een nieuwe had geplaatst) was het tijd om het dashboard te maken. Dit is de plank aan het uiteinde van de bank waar alle stekkers en schakelaars in zitten. Was nog een hele puzzel omdat we op die plek ook nog een koelbox willen plaatsen. Dus alle stekkers moeten daar net boven en naast zitten. Paste allemaal net. Had ik zeker niet zo uitgedacht, geluk bij een ongeluk.

1 december

Draag de auto over aan Lars. Hij doet de elektra en sluit alles aan. Er is stroom door de hele camper en het is magisch. Natuurlijk heeft het nog wat kinderziektes maar na wat liefde en aandacht van pa en mij en uiteindelijk Lars (we hadden weer iets onnodig kapot gemaakt) werkt alles. En we hebben ook twee zekeringen laten springen dus we hebben het systeem ook goed getest :)

Voelt weer meer als een volwaardige camper. Schakelaars om sluipstroom te voorkomen, een schermpje dat verteld hoe het met de accu staat. Stekkers voor 220 en 12 volt en natuurlijk de nodige usb’s. De huishoudaccu is nu alleen maar op te laden via de walstroom want via de startaccu was nog wat te kostbaar. De kabel ligt er al maar de apparatuur die dat in goede banen moet leiden staat nog op het verlanglijstje voor later (net als een zonnepaneel).

2 december

Al het plaatmateriaal dat op de bank komt op maat gemaakt, accukast gemaakt zodat het vast staat en er geen draden kapot kunnen worden getrokken. Ook de theorie getest of het bed van 110 breed (voorwaarde van de belastingdienst) paste. En testen of de porta potti er nog naast past zodat je nog je plasje kunt doen zonder de auto uit te moeten.

Volgende klus het keukenmeubel in elkaar te zetten. Het hout was al gezaagd en ik hoefde het alleen maar in elkaar te schroeven. Dat ging lekker snel. Ook hier kwam ik er achter dat de plaat waaruit ze het gezaagd hadden niet helemaal recht was waardoor de deurtjes wijken. De rest kon ik wel rechttrekken omdat ik de platen in elkaar schroef.

3 december

Het makkelijke werk van het keukenblok was gister maar vandaag moet ik zorgen dat hij ook past. En daarvoor moet ik stukken eruit zagen zodat het goed over de wielkap gaat en de steunbalk. Dit is wegzagen in 3 dimensies en daar heb ik heel wat zaagsessies voor moeten doen, maar met geduld er uiteindelijk gekomen en hij zit op zijn plek.

Daarna de bovenplaat voorzien van de gaten voor de kraan, wasbak en gasleiding. Ook weer op het laatste moment veranderd na consultatie met de familie en Els. De doorslaggevende reden was uiteindelijk de manier waarop je gebruik kan maken van de bergruimte van de kast. Hierdoor hebben de wasbak en kraan stuivertje gewisseld met het gasstel. Tijdens het koken moeten we gewoon wat op de bank leggen tegen de vetspetters maar we hebben veel meer kastruimte.

Verder nog heel veel afwerken en verstevigen aan de bank. Zodat we zonder zorgen erop kunnen zitten. Ook het keukenblok er weer aan bevestigd dus zo staat het strak. Pa heeft nog een mooie manier gevonden om de bedplaat te steunen bedacht en gelijk gemaakt, ik wist maar geen goede oplossing te bedenken.

En tijdelijk de stof die we ook gebruikt hebben voor de panelen bij de bank gedaan. Zo ziet het er iets netter afgewerkt uit maar kunnen we overal nog bij. Hoe we het uiteindelijk echt gaan afwerken weten we nog niet. En om het helemaal af te maken kwam pa met de gejutte kussentjes. We moeten nog echte kussens maken maar deze blijven ook in de camper.

Ondertussen heeft mijn moeder de afgelopen week alles zitten schoonmaken wat in al jaren niet schoon was gemaakt. Niets is onaangeraakt. Ze heeft zelfs de koffievlekken uit de stoel gekregen. De auto voelt als nieuw.

4 december

Klaarmaken voor de terugreis naar Texel. Dus laatste klusjes, opruimen. Maar ook de eerste testrit met Els over het eiland. Moet natuurlijk wel beloond worden al dat harde werk. Lukte net voor dat het donker werd. Helemaal vanaf het uiterste puntje van het eiland naar het andere puntje (zover je daar met de auto kan komen) We weten nu wat er rammelt: Het gasstel.

En nu konden we ook horen of al die isolatie ook werkelijk wat doet voor het geluid. En ja dat doet het zeker. Maar het geluid van de voorbanden blijf je heel veel horen. Dus op mijn wensenlijstje staat om dat ook nog een keer aan te pakken zodat ik alleen nog maar de dieselmotor hoor.

5 december

Terug Texel via de toeristische route. Zowel mijn ouders als mijn broer zijn fanatieke camperaars dus die hadden genoeg suggesties. En eigenlijk komt het neer op zo dicht mogelijk onder de dijk door rijden. En zo hebben we ons eerste echte ritje gemaakt langs mooie stukjes Friesland en Noord Holland. Heb die stukjes land veelvuldig afgelegd maar altijd via de snelwegen. Daar vlak langs lag een wereld die ik nog nooit ontdekt had of waar ik als kind ooit kwam voor een voetbalwedstrijd. Was mooi om de vruchten van het werk op deze manier te plukken al is de bus nog niet helemaal klaar voor de keuring.

6 -8 december

Matras is de 6e netjes bezorgd en moet minstens 48 uur uitbuiken. Deze wordt versneden voor de bank. Alle drie delen passen uit dit ene matras van 200×140. En het is vele malen goedkoper dan losse delen kopen.

Weer wat extra aankopen gedaan zoals een walstekker, kluisje, brandblusser en extra hout voor planken en klaptafeltje voor keukenmeubel (kon op Texel niet hetzelfde hout vinden als op Ameland dus nog een keer vervangen). De tafel is weer nodig als voorwaarde om als camper te worden geregistreerd voor de belastingdienst. Had na veel zoeken een scharnier gevonden die ideaal zou passen aan het keukenblok zodat je de tafel eenvoudig kan opklappen en inklappen. Maar dat scharnier was veel te gammel dus op zoek gegaan naar een andere oplossing.

9 december

Na wat denken een nieuwe tafel oplossing bedacht. Of het de permanente oplossing is moeten we zien maar het werkt. Ook gelijk een magneet geplaatst zodat het plakje blijft zitten als we rijden. Hopen dat de magneet sterk genoeg is.

10 – 12 december

Nu het keukenblok echt afmaken zodat het goed is voor de keuring. Dus definitieve indeling + deuren + alles vastzetten en installeren. Daarvoor moet hij eerst weer uit de bus en dus losgeschroefd worden van de vloer en de bank. Het was echt een monsterklus van bijna 2 dagen om alles netjes te krijgen. Ook omdat de deuren krom waren en de scharnieren zich moeilijk lieten afstellen.

Was ook weer een andere oplossing dan oorspronkelijk gedacht, zoals eigenlijk alles niet precies ging zoals ik me had proberen voor te stellen. Uiteindelijk hele meubel terug in de bus en vast. Was nog wel even wat duwen en trekken om het precies op dezelfde plek te krijgen. En hij moet er nog ’s een keer uit om te schilderen.

13 december

Vandaag matras op maat gesneden. Eerst geprobeerd met een diepvriesmes, daarna met een broodmes. Maar al die kartels werkte niet. Dus uiteindelijk met het Japanse mes gedaan. Eerst de hoes afgetekend en daarna hoes geknipt en daarlangs gesneden. Daarna in de auto weer kijken wat voor hoekjes er nog uit moesten en verwijderd. Later gaan we kijken hoe we het echt gaan bekleden en waarmee.

Om het te vieren een ritje gemaakt naar de Mokbaai met uitzicht op zee voor de lunch. En we komen er achter dat de deurtjes van de keuken door hun kromheid rammelen als een gek ondanks de magneten die het op z’n plaats moeten houden. Nog wat op bedenken.

14 december

We hadden de keuringsdag vastgelegd op Ameland. En morgen is de dag. Dus tijd voor wat klusjes in huis. Ben nog in de modus.

15 december

Naar RDW om de auto te laten keuren. Om zo van een bedrijfsbus officieel een camper te maken. Helemaal naar Zwolle omdat de RDW het druk heeft en we dichterbij pas in januari te plek konden. Dus vandaag maken we er ook maar een soort camperrit van.

Zo zijn we tussen het markermeer en het IJsselmeer door gereden. Hadden we beide nog nooit gedaan en was echt prachtig. Aangekomen bij de RDW was het nagelbijten geblazen. Meer dan een half uur stond de auto in de hal en had de keurmeester het één en ander gezegd over de voorstoel die ipv het bankje was gekomen, maar uiteindelijk kwam het verlossende woord: goedgekeurd. Nu krijgt het een nieuw kenteken en begint de auto een tweede leven. Als bus vol met spullen voor de schilder naar een bus om de wereld van Els groter te maken.

Op de terugweg over Hoofddorp om de meelevende mama ten Napel de bus in het echt te laten zien.

16 december

Nu is het wachten op het nieuwe kenteken. Nog drie hordes te nemen:

  1. Nog goed achterhalen wat de zeer overwachte BPM gaat zijn.
  2. De belastingdienst overtuigen dat deze auto ook voldoet aan hun eisen en dus op campertarief mag. Vandaag foto’s gemaakt als bewijslast en ook even het bed van 110 breed gemaakt inclusief matras. Ook dat past en ligt goed. We gaan naast de dag ook de nacht goed doorkomen.
  3. Een keuring en taxatie voor de verzekering.

Om daarna te zorgen dat iedere instantie dit ook weer weet waar de bus nu is geregistreerd. Teso, gemeente Texel… en dan gaat het afwerken beginnen en natuurlijk de tripjes, waar het allemaal om begonnen is.

1

Wat vind jij?

Reactie