in Alles komt goed

Afscheid graffiti

In januari van 2023 wordt het gebouw waar ik in woon gerenoveerd. Vijf jaar geleden begonnen de gesprekken met de woningbouwvereniging Eigen Haard. Als lid van de bewonerscommissie heb ik me ingezet voor een renovatieplan die zoveel mogelijk de blijvende en toekomstige bewoners ten goede komt.

Jammer genoeg is een bewonerscommissie behoorlijk tandloos. Maar gelukkig hebben we hier en daar Eigen Haard een beetje kunnen overtuigen van bepaalde keuzes. De meest belangrijke, van het gas af, niet. Waardoor deze woningen op papier tot 2039 gasgestookt zullen zijn. Maar puur om financiële redenen wordt het niet gedaan.

Dit doet mij persoonlijk erg pijn kijkend naar de huidige en toekomstige ontwikkelingen met fossiele brandstoffen (klimaatverandering) en de kansen die er liggen. Maar ook is dit een gemiste kans om energiearmoede te voorkomen en de oorspronkelijke sociale functie van dit meer dan een eeuw oude gemeentelijk monument te behouden.

Maar snap Eigen Haard ook (schreef er al eerder over). Die zitten in een lastige positie waar alle investeringen in duurzaamheid op geen enkele manier kunnen worden terugverdiend. Het verdienmodel is gewoon niet passend. Voor duurzame energie-installaties zou er eenzelfde vorm moeten bestaan als voor zonnepanelen1. Maar die zijn er niet of nauwelijks voor verwarmen, waardoor de investering en het risico van onderhoud bij de woningbouwvereniging komt te liggen zonder dat deze investering terug kan worden verdiend met de huur.

Maar ik dwaal af.

Plaatste de foto’s van de trap in de wc eigenlijk om te mijn laatste uitspattingen in huis te documenteren. Omdat de woningen volledig gestript worden zijn er geen strenge restricties over hoe je de woning achterlaat, dus heb ik als ludieke actie twee jaar geleden graffiti bussen gekocht en in 2016 stiften in de wc gezet. Zo konden mijn jongens lekker los gaan met hun statements over het leven. De wc is aardig gevuld geraakt, maar de spuitbussen zitten nog aardig vol. En deze week kreeg ik de behoefte nog wat vrolijkheid te verspreiden voordat we (tijdelijk) afscheid moeten nemen van dit heerlijke huis. De bussen zijn nog steeds niet leeg…

1

  1. Waar de huur ervan door de bewoner alsnog een besparing oplevert op de energiekosten maar de uitbater ook de investering terugverdiend met huur. Een win win.

Wat vind jij?

Reactie