in Alles komt goed

Waarom we aan bijna alles lijken te wennen

Hieronder deel ik twee Twitter draadjes van “professional hog groomer” over het fenomeen “Shifting Baseline Syndrome” waar we binnen ons eigen leven wennen aan een situatie ook al is die abnormaal en “vergeten” hoe het vroeger was.

Natuurlijk een prima overlevingsmechanisme. Adaptatie en acceptatie van een nieuwe normaal binnen het leven is wat ons als soort succesvol heeft gemaakt.

Maar… Als je met z’n 8 miljarden bent. Technologisch in staat bent alles naar je hand te zetten. Wereldwijd een economisch, politiek en wettelijk systeem hebt opgebouwd dat is gebaseerd op uitbuiting en exploitatie van de zwakste schakel voor persoonlijk gewin. En er niemand echt ter verantwoordelijkheid kan worden geroepen. Dan is onze adaptieve eigenschap extreem giftig.

En het eerste draadje gaat daarover. Hoe we ons ecosysteem/leefomgeving vernietigen zonder dat we het werkelijk ervaren/voelen. De vernietiging is langzaam genoeg voor ons brein om het niet echt te registreren / te kunnen negeren, maar snel genoeg om voor de snelste massa-extinctie ooit op deze planeet te zorgen. Om zo binnen een paar generaties de planeet (waar we niet van af kunnen) onleefbaar maken voor de mens.

En omdat de het eerste draadje zo verdomd deprimerend was en heel veel mensen dat ook in de reacties lieten merken heeft hij een tweede draadje gemaakt waar hij veel dingen opsomt die we kunnen/moeten doen om de vernietiging te stoppen.

Kort door de bocht, we moeten bereid zijn om (tijdelijk) gewoontes en denkpatronen los te laten om iets anders te kunnen omarmen. De technologie en de kennis is er om het te doen. En omdat we last hebben van het Shifting Baseline Syndrome zullen we daar snel genoeg aan wennen.

0

Wat vind jij?

Reactie