in Alles komt goed

De enige aandeelhouder is moeder aarde

De oprichter van Patagonia heeft het eigenaarschap van zijn onderneming zo aangepast dat de enige aandeelhouder (in principe) moeder aarde is. En dat is geweldig. Hij leeft voor wat de norm zou moeten worden. Zelfverrijking ten koste van alles wat leeft is misdadig, destructief en de garantie dat we het leven op aarde, inclusief onszelf uitroeien.

In zijn woorden:

If we have any hope of a thriving planet—much less a business—it is going to take all of us doing what we can with the resources we have. This is what we can do.

Yvon Chouinard

En dan zie je hoe de wereld er op reageert. Positief maar ook uit het veld geslagen. Het artikel op de NOS laat goed zien wat ons verwachtingspatroon is.

Oprichter geeft kledingmerk Patagonia weg om klimaatverandering te bestrijden

NOS Nieuws- donderdag 15 september – link

Flickr/Travpacker.com

De oprichter van het kledingmerk Patagonia en zijn familie hebben het bedrijf weggegeven zodat alle toekomstige winst naar de strijd tegen klimaatverandering kan gaan.

Wat we als normaal zien terwijl het abnormaal is. Het hoogste goed in onze samenleving blijft jezelf verrijken en als je dat niet doet ontstaat er een soort van kortsluiting.

Merk dit op zeer kleine schaal ook met wat ik doe. Als ik onvoorwaardelijk kom helpen moet ik altijd uitleggen dat ik er echt niets voor terug wil. Dat ik het doe omdat het fijn is iets te kunnen doen voor elkaar. En het duurt een tijdje voordat mensen echt bevatten en voelen dat de onvoorwaardelijkheid echt onvoorwaardelijk is.

Ik hoop dat we als wereldwijde samenleving het voorbeeld van Yvon Chouinard gaan volgen. Dat er wetten en regels gemaakt worden die deze levenswijze verankeren. Dat handelen op een manier die de aarde en alles wat leeft ten goede komt vanzelfsprekend is. Dat dat wat je doet als individu en als groep altijd een verrijking is voor het leven in plaats van individueel financiële gewin ten koste ervan.

0

Wat vind jij?

Reactie