in Alles komt goed

Mijn struisvogel politiek

In 2013 haalde ik de tweedehands Alto van Els op bij de dealer. Een mijlpaal want het was voor haar een noodzakelijk gereedschap om mobiel te blijven. In 2021 bleek de Alto na 9 jaar trouwe dienst op zijn laatste benen te lopen. Dus hebben we nagedacht over wat de opvolger zou moeten worden.

Omdat haar fysieke mogelijkheden er niet beter op zijn geworden moest het een auto worden waarin ook goed uitgerust kon worden. Na veel wikken en wegen is het de Jumpie geworden. Die na een metamorfose nu vol in gebruik is genomen.

En dat is geweldig. Els komt eindelijk weer eens op nieuwe plekken i.p.v. veroordeeld te zijn tot accesradius die gekoppeld is aan hoeveel energie ze heeft.

Maar er knaagt ook de hele tijd iets aan mij

Het is een busje uit 2011 met een dieselmotor. Elke keer als ik de motor start doe ik ‘m liever weer uit. We hebben natuurlijk gekeken naar een elektrische variant van deze bus en wat het kost om ‘m om te bouwen naar elektrisch maar dat is gewoon onbetaalbaar (voor ons). We hebben dus de beste mogelijke keus gemaakt. Maar die argumentatie neemt het knagen niet weg.

Een ander alternatief is volledig overstappen op biodiesel (de duurzame variant ervan). Ook dat vraagt, naast een logistieke uitdaging, een stevige investering om te zorgen dat het de auto niet beschadigd en het teveel schadelijke fijnstof uitstoot. Daar moet eerst weer voor gespaard worden, hopelijk is dan ook de 3e generatie biodiesel, gemaakt van algen, beschikbaar.

Tot die tijd probeer ik mijn hoofd zoveel mogelijk in het zand te steken.

0

Wat vind jij?

Reactie