in Alles komt goed

Lonken naar de Fediverse

Vind het heerlijk om te zien hoe een rijke man als een olifant door zijn (net gekochte) porseleinkast loopt waar zoveel miljoenen mensen gebruik van maken. Laat weer goed voelen hoe fragiel private sociale netwerken zijn. En daarmee de tijd die we daar doorbrengen, de data die we daar delen en de mensen waarmee we ons verbinden.

Maar het zet mensen ook aan tot nieuwe avonturen. En zo zijn er vele duizenden mensen ineens Mastodon aan het (her)ontdekken.

Had ook ooit een account aangemaakt. Maar die server bestaat niet meer(gaat nu naar porno). Je kunt mijn profiel en sommige post nog wel vinden in het netwerk via @erikvisser@mastodon.network. Maar dan als een soort geest die lijkt te leven maar dat niet meer doet. En heb geen idee hoe ik dat kan verwijderen.

Daarom ben ik erg terughoudend geworden om weer een nieuwe account aan te maken op een server van een ander, je weet nooit of deze in de lucht blijft.

Liefst heb ik dat mijn eigen site de plek is waarop mensen mij kunnen vinden binnen In het federale netwerk waar Mastodon deel van is.

En dat blijkt te kunnen! De onderliggende software die al die servers met elkaar laat kletsen is Activitypub. En met een eenvoudige zoektocht vind ik een gelijknamige plugin voor WordPress die veel zegt te doen en zelfs vriendjes is van Webmentions.

Maar mijn schip strandt al snel. Na een makkelijke installatie en een eigen fediverse id “erik@rkvssr.nl”. Blijkt mijn id niet vindbaar en lijkt mijn verificatie op webfinger ook niet helemaal goed te gaan. Wordt weer pijnlijk duidelijk dat ik van toeten noch blazen weet en ook niet het dev1 brein heb om dat goed te snappen.

Gelukkig zijn er vele mensen zoals Sebastiaan Andeweg, Ton Zijstra, Ben Werdmuller en Frank Meeuwsen die druk aan het experimenteren zijn en mij inspireren en soms een stapje verder helpen.

Dus afwachten of ik het schip de komende tijd weet vlot te trekken en uiteindelijk glorieus vaar op een fijne verbonden zee.

4

  1. eloper

Wat vind jij?

Reactie