in Alles komt goed

De immer voortschrijdende software

Help met grote regelmaat mensen met hun digitale leven. En zie hoe moedeloos en wanhopig ze worden van de eindeloze updates en veranderingen. Ze verdwalen in het hoe, wat en waarom ervan en bouwen ondertussen een zeer negatief associatie op met software en de digitalisering van de wereld in het algemeen.

Ze hebben logischerwijs geen conceptueel inzicht in de software die ze gebruiken. Ze kunnen met pijn en moeite onderscheid maken tussen de website die ze bezoeken, de browser die ze daarbij gebruiken en de computer waarop ze het doen. Laat staan hoe dat met elkaar interacteert en welke knopjes en schuifjes bij wat horen. En ondanks de gebruiksvriendelijkheid veel beter is geworden lijkt de complexiteit voor deze mensen alleen maar toe te nemen.

Elke handeling die ze moeten doen is een marteling, brengt frustratie, paniek en wanhoop. Er is altijd wel iets wat niet werkt zoals verwacht waardoor ze hopeloos verdwaald raken in de bossen van software. Hierdoor onderhouden ze de software die ze gebruiken ook niet. Waardoor de problemen alleen maar groter worden.

Voor hun moeten hun telefoons, websites, computers, enz. gewoon werken als een hamer. Het doet wat het moet doen op moment dat je het gebruikt. Op dezelfde manier voor altijd. Simpel en doeltreffend.

En dat zou natuurlijk geweldig zijn. Maar software is geen hamer. Terwijl het de wereld overneemt leven deze mensen meer en meer in een wereld die hun tot wanhoop drijft.

Merk jammer genoeg dat ik maar zeer beperkt in staat ben hun handvatten en inzichten te bieden. Het landt deels en het ontglipt ze weer. Waardoor de negatieve ervaring blijft en de neerwaartse spiraal niet wordt doorbroken.

Als iemand een manier weet om dit zo uit te leggen dat het wel blijft hangen hoor ik het heel graag. De wereld van software is tenslotte, naast complex en warrig, ook prachtig, dynamisch en vol oneindige mogelijkheden om het leven te verrijken.

1

Wat vind jij?

Reactie