in Alles komt goed

Mijn geloof in kennis

The problem with “I’m entitled to my opinion” is that, all too often, it’s used to shelter beliefs that should have been abandoned. It becomes shorthand for “I can say or think whatever I like” – and by extension, continuing to argue is somehow disrespectful. And this attitude feeds, I suggest, into the false equivalence between experts and non-experts that is an increasingly pernicious feature of our public discourse.

No, you’re not entitled to your opinion, Patrick Stokes, October 4, 2012

Het citaat hierboven komt uit het artikel No, you’re not entitled to your opinion. De schrijver van het artikel verteld hoe hij zijn filosofie studenten het verschil probeert te laten ervaren tussen een mening hebben die je kunt onderbouwen met steekhoudende / feitelijke argumenten en welke mening of deel ervan is gebaseerd op (een ongefundeerd) geloof. En dat is niet makkelijk om uit elkaar te houden.

Ben ik me bewust dat mijn meningen voor 99,99999999% gebaseerd zijn op geloof. Het stamt voornamelijk uit het lezen/luisteren/kijken naar andere mensen die bepaalde kennis bezitten (zoals het artikel wat ik hier uitlicht). Maar daarmee is de kennis niet overgedragen, slechts het geloof in de feitelijke kennis van diegene die het deelt. En dan nog het feit dat die opgeslurpte gedeelde kennis maar een yocto1 fractie is van alle kennis die er werkelijk is.

Daarnaast heb ik nog mijn subjectieve eigen levenservaringen waar ik logischerwijs automatisch aan toets. En ik vermoedt dat daar dus die 0,00000001% feitelijke kennis in zit verstopt. Maar zeker weten doe ik het niet.

Is het erg? Nee. We construeren meningen/denkbeelden om ons leven handvaten te geven. Een primair evolutionair middel om te overleven in een complexe wereld. Maar we moeten wel goed snappen hoe deze meningen en denkbeelden tot stand komen.

En het is een groot gemis en een schande dat we dit onze kinderen niet van jongs af aan (zeker in het onderwijs) leren. En niet alleen filosofie studenten in een latere fase van het leven. Want juist in een uiterst complexe samenleving als de onze, gecombineerd met de huidige hyper communicatie dankzij het internet, hebben we dat inzicht kneiterhard nodig. In onszelf en in de ander.

Zodat we de mogelijkheid te creëren er (de)constructief over te praten, zonder dat de één of de ander zich aangevallen voelt. Zodat we samen kunnen blijven bouwen aan iets beters.

1

  1. biljoen biljoenste

Wat vind jij?

Reactie