in Alles komt goed

Belasting op groente en fruit kan niet naar nul?

Onderzoek: afschaffing btw op groente en fruit is duur en heeft weinig effect

NOS Nieuws – woensdag 29 maart – link

Het schrappen van het btw-tarief voor groente en fruit stuit op allerlei praktische en juridische bezwaren en heeft bovendien nauwelijks effect. Dat blijkt uit onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren.

Mensen gaan niet ineens massaal meer groente en fruit eten als de btw van 9 procent naar 0 gaat; zo’n 4 procent van de consumenten zal er meer van gaan kopen. Hoge inkomens geven ten opzichte van lage inkomens meer geld uit aan groente en fruit en zullen dus ook het meest profiteren van een belastingverlaging.

Denk dat ik weer iets niet snap. Ze hebben ergens in 2018 de BTW op groente en fruit verhoogd van zes naar negen procent. Maar naar beneden kan niet zo makkelijk? En zal veel geld kosten voor handhaving?? En groente en fruit wordt niet gekocht door lage inkomens??? Waarom is dat denk je? Misschien heeft het iets te maken met 9% BTW?

Ben ik nu dom of denken ze dat ik dom ben?

(zo dat waren veel vraagtekens)

8

Wat vind jij?

Reactie

  1. Ik ga er vanuit dat de gang van 6 naar 9% eenvoudig was omdat het hele tarief werd aangepast. Alle 6 werd 9, groente of niet. Twee tarieven, hoog en laag, waarbij de hoogte van één tarief werd gewijzigd. Dat hadden we eerder ook eens in 2001 met het hoge van 19 naar 21. Ook verhangen van een product van het ene naar het andere tarief komt voor.

    Dat is iets anders dan een tarief toevoegen (iets onder 9, maar boven 0), want dat botst met de EU afspraken over vergelijkbare BTW tarieven sinds 1969, en een tarief toevoegen in alle systemen zal inderdaad wel een flinke klus zijn.

    De BTW naar 0 zetten zou weer wat minder ingewikkeld moeten zijn aan overheidszijde, want dan doen we voor andere producten/diensten (tijdelijk) ook zoals onderwijsactiviteiten die BTW-vrij zijn. Aan marktzijde is dat wel weer ingewikkelder en dus duurder, want over je BTW-vrijgestelde omzet mag je ook geen vooraftrek van de BTW van je inkopen en kosten doen. Dan krijg je dus in de boekhouding van bijv de grootgrutters dat ze voor het deel van hun BTW vrije groente-omzet, hun BTW aftrek naar rato moeten aanpassen over al hun inkopen en kosten. En niet alleen de grootgrutters, maar de keten boer, tussenhandel, winkel in zijn geheel. Handhavingskosten zitten dan in het checken van die niet gerealiseerde vooraftrek denk ik? En in het checken of de BTW reductie wel geheel aan de uiteindelijke groenteneter wordt doorberekend en niet aan de marge wordt toegevoegd?

    Weegt het op tegen de opbrengst dan, is een gerechtvaardigde vraag op zich. Als je het als inkomensmaatregel doet (zodat meerverdieners die het nu kopen het straks tegen dezelfde prijs kopen, en minderverdieners ergens anders worden gecompenseerd) lijkt me dat ook prima. Al is dan niet gezegd dat de bestedingsruimte wordt gevuld met de aanschaf van groente. Typisch voorbeeld van waterbedeffecten, met één vinger ergens duwen helpt niets, en we hebben wel een voorkeur voor zulke enkelvoudige simpele oplossingen / silver bullets (zoals BTW er af gooien). Ik denk dat je als je zou gaan kijken hoe mensen aan hun groenten komen, hoe ze er aan zouden willen komen, en wat daar (lokaal) voor mouw aan te passen is (met lokale boeren bijv.), je verder zou komen, en niet alleen de laatste stap van de keten maar ook de eerste zou helpen. Al las ik dat grootgrutters wat minder vlees verkopen en meer plantaardige eiwitten omdat ze het Klimaatakkoord hebben getekend ‘omdat supermarkten heel goed gedrag kunnen beïnvloeden:. Dan zou je toch ook iets in de gedragssfeer rond groenten moeten kunnen als borstkloppende super, denk ik dan)