in Alles komt goed

In gesprek met wethouder Pels

En dit was op de weg er naartoe. De zon wees de weg. Heerlijk zo langs het water.

Was al heel lang niet meer in Pakhuis de Zwijger geweest. Natuurlijk door Corona maar ook omdat ik de meerwaarde van in de zaal zitten niet meer zo voelde. Deze keer wilde ik er echt zijn. Voor het gesprek met wethouder Pels van Amsterdam. Over de energietransitie, het recht op een woning en duurzame oplossingen.

Allemaal onderwerpen die mij aan het hart gaan en waar ik in het nu en in het verleden direct bij betrokken ben. Wie niet eigenlijk?

Het is extra interessant omdat gemeente Amsterdam (noodzakelijkerwijs) ambitieus is. Daarnaast is er een heel actief netwerk van professionals en gepassioneerden is die al jaren druk aan de weg aan het timmeren zijn en nog ambitieuzer zijn. Maar daarbij natuurlijk in meer en mindere mate de gemeente nodig hebben. Logisch dus dat ze de gemeente al jaren echter de broek zitten om innig samen te werken.

Wat ik uit het gesprek haalde

  • Was zeer positief verrast door Zita Pels. Daar zat een gepassioneerd mens van vlees en bloed die het beste voor heeft met de wereld en Amsterdam. Iemand die met alle macht probeert binnen het politieke en ambtelijke apparaat dingen in beweging te krijgen en een beetje snel ook. Al is dat voor zo’n organisatie tegennatuurlijk. De gemeentelijke organisatie veranderen is net zo’n uitdaging als de energietransitie.
  • De gemeente heeft een gebrek aan snelheid en geld en geen organisatiestructuur & cultuur die werkelijk samen kan optrekken met het Amsterdamse netwerk al wil het dat nog zo graag. Daarnaast is het gebonden aan regels en wetten en landelijke politiek. De ruimte om te bewegen is beperkt al is dat wel hard nodig.
  • Dus staat dat hele netwerk van duizenden mensen maar te wachten op de gemeente om aan het werk te kunnen of te kunnen opschalen. Voor veel dingen zijn er antwoorden en oplossingen. Mensen willen er mee aan de slag. Staan letterlijk te trappelen. Maar alles kost geld en vraagt veelal om een officiële stempel van goedkeuring. Dat moet toch van overheidswege komen en die molen draait (te) langzaam.

Amsterdam tilt op van de potentie, ik hoop dat het snel wordt ontsloten en ik daar ook mijn steentje aan kan bijdragen.

Het hele gesprek is hier terug te kijken.

1

Wat vind jij?

Reactie