in Alles komt goed

Ook boetes ontkomen blijkbaar niet aan de marktwerking

Dit jaar krijgt de overheid fors minder geld binnen uit snelheidsboetes dan verwacht. Mede door uitval van en onderhoud aan flitspalen en trajectcontroles voorziet het kabinet dit jaar een tegenvaller van 149,7 miljoen euro. Daarom worden boetes in 2024 met 10 procent verhoogd.

28 april 2023 – Uit “Verkeersboetes 10 procent omhoog nu flitspalen minder opleveren” nu.nl

Was er altijd van overtuigd dat boetes proportioneel bepaald werden door het gedrag wat wordt beboet. Dat dit een morele- en veiligheidsafweging was en niet een economische. Dat heb ik ook mijn kinderen wijs gemaakt. Vooral mijn jongste heeft nogal wat boetes moeten incasseren. Deels door eigen stupiditeit en deels door de ingewikkelde regelgeving rondom bromfietsen in Amsterdam.

Nu blijkt dat het vooral een economische (te zijn geworden). Waarom accepteren we dat als samenleving en waarom doet de overheid dit? Dit zorgt niet voor vertrouwen en een gevoel van eerlijkheid en rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij de overheid en zijn handhavers alleen maar kan zien als mensen die hun quota vullen. Er daarom worden er dan ook geen waarschuwingen meer gegeven, maar direct boetes.

Ik snap de woede en frustratie van mijn zoon weer een beetje beter.

1

Wat vind jij?

Reactie