70 jaren lang deel van de wereldgeschiedenis

29 Mei 1953, samen met Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay beklommen jullie als eerste mensen de Mount Everest. Jij was het eerste boven en daar plukte je deze bloemetjes.

Je was erbij toen Elvis op 28 september 1956 zijn eerste liedje Heartbreak Hotel ter gehore bracht.

En natuurlijk was je op 28 augustus 1963 met Martin Luther King op het podium toen hij de I have a dream speech gaf.

Je schreef mee met het Appel van D’66 op 14 oktober 1966 en voerde campagne voor een democratischer Nederland.

Op 20 juli 1969 maakte je de foto’s op de maan. Het bewijs is overduidelijk te zien in de reflectie in de helm. GEEN HOAX!!

Net terug ging je van 15 tot 18 augustus lekker rocken met de artiesten van Woodstock. Hier zit je achter de toetsen bij Santana. Maar volgens mij speelde je met iedereen mee.

Op 12 februari 1972 baarde je je eerstgeborene. Dank je wel. We lijken op elkaar.

In 1973 deed je mee aan de meest bekende film uit de Nederlandse geschiedenis: Turks Fruit.

22 maart 1975 was je de gitarist en achtergrondzanger van Teach-In en door jouw superenthousiaste energie won je met Ding-a-Dong het Eurovisie Songfestival.

26 juni 1978 baar je je tweede zoon Lars. De grote broer kan het niet geloven en is de hemel te rijk.

In datzelfde jaar (daar draai jij je hand niet voor om) ga je ook activistisch genieten van Neerlands Hoop in Bange dagen in september 1978.

Zelfs bevallen van een zoon houdt je niet tegen. Heel 1978 aan het demonstreren tegen de Neutronenbom, je opstandige periode is echt losgebarsten. Er moeten veel dingen beter in de wereld en jij laat van je horen!

29 februari 1980. Geen woning geen kroning! Je liet het onrecht niet over je kant gaan en zette een hele generatie (terecht) op tegen de zittende macht en het Koningshuis.

In 1983 is de Bhagwan helemaal hip en happening in Nederland, je gaat toch even kijken waar het allemaal over gaat. Maar je bent niet erg onder de indruk.

1985, even op bezoek bij Andy Wharhol (voor de foto).

9 november 1989 val Berlijnse muur, hier ben je druk bezig er een gat in te beitelen.

Zomer 1991. De eerste vakantie met de camper naar Denemarken. Jongste zoon mee oudste zoon met zijn grote liefde afgezet bij Lauwersoog voor een vakantie op Schier.

4 januari 1997: de vijftiende Elfstedentocht giet oan. Voor de lol een beetje mee geschaatst. Het winnen heb je aan de mannen over gelaten. Daar deed je het niet voor.

13 december 2000. Je eerste kleinkind Seye wordt geboren. Al moet hij nog een paar dagen wachten op die naam. Je bent er vanaf het begin bij en ondersteund die kersverse ouders die veel ideeën hebben over hoe het moet, maar geen idee hebben wat ze doen.

17 juli 2002. Je tweede kleinkind Otis dient zich aan en liet niet lang op zich wachten. Hop de wereld in. Wat een heerlijke vent.

Op 19 April 2004 gaat André Kuipers officieel als tweede Nederlander naar het International Space Station: Delta Mission. Maar wat de wereld niet weet is dat jij in het geheim ook mee was. Op deze foto ben je bijna betrapt. Gelukkig kon je je nog net omdraaien en je jas over jezelf heen trekken.

Al die jaren meegebouwd aan de Large Hadron Collider bij Cern. En nu 10 september 2008 is het eindelijk tijd om de vruchten er van te plukken. Al moest hij een paar dagen later weer uitgezet worden.

4 oktober 2010 Wordt kleindochter Elin geboren in het ziekenhuis in Groningen. De neven komen van Amsterdam om haar te begroeten.

15 juli 2012 wordt deze gast een wereldwijde sensatie met zijn Gangnam style. Maar eigenlijk heb jij het hem geleerd. Kijk hoe trots je daar staat te zijn op de achtergrond.

22 maart 2013 wordt Ella geboren. Kleinkind nummer 4. Weer bezoek van Amsterdam en deze keer ook Texel. Wat een rijkdom.

In 2016 doe je nog een laatste ding om jezelf uit te dagen. Je toog naar Lamberschaag om het wereldrecord paalzitten zonder plaspauze te verbreken. Als enige vrouw tussen de jongens wil je ze even een poepie laten ruiken. Natuurlijk win je glansrijk.

Deel van de wereldgeschiedenis zijn eis haar tol. Het is genoeg geweest. Vanaf nu alleen nog maar camperen, camperen en nog eens camperen. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Van harte gefeliciteerd met je
zeventigste verjaardag!

En dank je wel voor alle liefde, goede raad, steun en toeverlaat. Hou enorm veel van je.