Plannetjes

Mensen onvoorwaardelijk bijstaan is natuurlijk wat ik doe maar naast dat heb ik ook nog wel wat gekoesterde plannetjes…

Ze komen meestal in gesprekken met anderen en dan is het zo verdomd vanzelfsprekend dat ze deel van de wereld moeten worden. Had ik vroeger met de kunst die ik maakte. Nu dus met plannetjes. Ze zijn leuk, spannend en brengen mij regelmatig echt in een vorm van extase. en vaak zijn/lijken ze ook onmogelijk (voor mij).

Dus ga ik ze wat uitwerken. Wat onderzoek doen. Wordt of is het al gedaan? Wat is er voor nodig? Waar zitten de uitdagingen? Mijn inzichten weer eens delen met wat mensen. Voelen of ik nou echt iets te pakken heb of ik gewoon aan het spacen ben. En dan nog wat laten rijpen & knuffelen. We hebben geen haast, ze zijn als een goede whisky.

Waar ik actief mee ben

1. Helpen om te helpen

Zoals ik boven al aangaf. Als er één ding is dat mij altijd veel vreugde en voldoening geeft dan is het helpen. Maakt eigenlijk niet uit wat. Maar de vanzelfsprekendheid om elkaar te helpen is een beetje uit onze cultuur aan het verdwijnen. Ik geef persoonlijk de van de economisering van de samenleving de schuld waardoor overal een prijskaartje aan komt te hangen en alles wat daarbuiten valt wordt als niet meer als waardevol gezien terwijl het dat juist wel is! Dus heb ik besloten te helpen waar ik kan. Iedereen en met alles. Jij ook.

2. Een open deur

Wil graag dichter bij de mensen staan waarmee ik leef. Ik wil zoals Jan Terlouw zo mooi zie een touwtje uit de brievenbus kunnen hangen. En net als Marnix wil ik de mensen om mij heen beter leren kennen, er voor kunnen zijn.

Woon nu meer dan 20 jaar in Amsterdam Oost. Ik hou van mijn buurtje. Het buurtje zijn de mensen. Dus ik hou van ze. Tijd om ze te leren kennen. Mede daarom ben ik sinds het begin een seats2meet local waardoor mensen mijn ruimte eenvoudig kunnen boeken.

Ook deel van de bewonerscommissie dus zo kom ik ook bij de mensen thuis en proberen we er voor te zorgen dat de renovatie soepel verloopt voor alle mensen in ons pand.

3. Earth to Aliens

Dat wat ons dierbaar is gaat op een epische ruimtereis!

We kunnen nog niet echt van ruimteschip aarde af, maar niets houdt ons tegen om dat alles wat we te vertellen hebben over deze magische bol te delen met het universum.

Earth to Aliens gaat een gerichte data stroom van informatie 24/7 365,25 dagen in het jaar de ruimte in te sturen die als een lint door het universum reist en in de hoop (ooit) contact te maken met ander leven.

Wie maakt deze stroom? Wij met z’n allen, samen!

Waar ik een beetje vast zit

4. Natuurlijke stilte

Het geluid van de natuur 24/7 live streamen. En de muziek van de natuur weer verbinden met iedereen op alle (natuurloze) plekken waar je bent. Ervaar (n=1) dat dit een (onbewust) emotioneel gemis is en ook één van de mogelijke redenen waarom we, voornamelijk als westerse samenleving, zo verschrikkelijk slecht omgaan met ons ecosysteem. En dit is een mooie manier op die hypothese te testen :)

Door natuur, in dit geval geluid, weer binnen te brengen in ons leven krijgen we de kans weer te gaan voelen en ervaren hoe belangrijk het is voor ons persoonlijke geluk en hoe belangrijk het is voor ons eigen voortbestaan we werden tenslotte honderdduizenden jaren mee omringt.

Hoop uiteindelijk vele live streams op te zetten samen met mensen die de overtuiging delen. Zodat we kunnen kiezen uit vele biotopen van de wereld waar je je 24 uur per dag 7 dagen in de week mee kunt omringen.

Nooit de geluidstechnicus gevonden die met mij zou kunnen uitzoeken wat er moet komen om super geluid te kunnen opnemen in een constructie die zijn eigen stroom opwekt en het geluid doorzet. Ken jij nog iemand?

Ambitieus, dus wat vooruit geschoven

Deze kunnen alleen maar lukken als je er 100% voor gaat. En je op de mensen om je heen kan vertrouwen en bouwen (bijna letterlijk). Mensen die hun lot verbinden aan het doel om zo met elkaar alles in het werk stellen om het werkelijkheid te maken. Een zeldzame constellatie.

5. De basisinkomen loterij

Ik geloof in de werkzaamheid van het basisinkomen en dat het onze samenleving en de machtsverhoudingen gaat transformeren. Maar ik wil het experiment groter aanpakken dan de individuele gemeenten nu kunnen. Daar is veel geld voor nodig. Gelukkig spenderen we als samenleving 17 miljard per jaar in gokspelen. Een primaire drijfveer om daar aan mee te doen is voldoende geld winnen om je geen zorgen te hoeven maken en andere keuzes te kunnen maken over je leven. Dat lijkt verdomd veel op een basisinkomen :)

Stel nou dat we een loterij maken waar één prijs te winnen is van 3000 per maand voor 3 jaar? En dat we de huidige gemiddelde winkans van 400.000:1 verlagen tot 10.000:1? En dat er een team van mensen is die je, als je wilt, helpt je weg te vinden met deze nieuw verworven vrijheid? Zou dat een loterij zijn waar jij aan mee zou willen doen? Ik wel. Zo zou je tienduizenden mensen de facto van een basisinkomen voorzien en helpen hun plannen waar te maken.

Heb er in 2015 een post over geschreven: Maandelijks duizend mensen vrij spelen voor drie jaar.

Met wie denk je dat ik moet gaan praten om dit voor elkaar te krijgen?

6. De school zonder gebouw en waar iedereen van elkaar leert

Elke school in Nederland heeft een gebouw of zelfs meer dan één. Kinderen zijn verplicht daar aanwezig te zijn. We hebben in Nederland namelijk als leerling een aanwezigheidsplicht. Goed te verklaren uit vroegere tijden maar dat kan vandaag de dag anders.

Daarom zie ik graag een school die zich overal kan manifesteren. Niet gebonden aan een gebouw. Waar een leergroep zich vormt om een onderwerp of vraag heen. Waar iedereen van elkaar kan leren en aan elkaar kan leren. Een school die middenin de samenleving staat, er letterlijk onderdeel van uitmaakt. Mijn kinderen en ik worden er enorm blij van dit vooruitzicht. Voor mij voelt het vooral ook heel natuurlijk en logisch. Wat doet het met jou?

7. Een open source politiek programma voor en door iedereen

Ik heb een hypothese. Alle puzzelstukjes voor een nieuwe samenleving zijn er, alleen moet de puzzel even gemaakt worden. Maar de puzzel wordt niet gemaakt omdat we druk zijn met al die losse delen (logisch) en hoe ze in de huidige maatschappij passen. Maar dat zijn twee verschillende puzzels.

Ik wil die losse stukjes voor de nieuwe samenleving bij elkaar brengen en dat via crowdsourcing in een praktisch kader gieten die we allemaal kennen en gebruiken: een zeer ambitieus politiek programma. Van voor en door het nederlandse volk. Niet van een politieke partij. Niet om verkozen te worden. Nee, het is van iedereen. Open source. Te gebruiken naar wens. Als discussiestuk bij nieuwe verkiezingen, als echt politiek programma voor een partij, als lange termijn visie, als pure inspiratie om weer een eigen versie van te maken.

Zodat we een beter beeld krijgen van hoe de nieuwe samenleving eruit zou kunnen. Dat er een prachtige toekomst voor ons ligt als we er voor durven kiezen en wat te kiezen hebben. We hebben tot de volgende verkiezingen.

Weet jij een puzzelstukje of meer? Geweldig! Ik wil het weten.

8. Overstappen op fotosynthese

Het is nog lang niet zo ver maar als het wordt aangeboden sta ik voor in de rij. Ik ben groot fan.

In de ijskast

9. Advertentieloze week

We hebben autoloze dagen, waar de straat weer van iedereen is. Zou het niet geweldig zijn om ook een advertentievrije week te hebben in de openbare ruimte? Of alle advertenties om te ruilen voor kindertekeningen?

Een week waar elke winkelier niet een bord op de stoep zet. Een week waar niets in de aanbieding is. Geen grote borden en prijzen in de etalage staan. Alle posters uit het straatbeeld verdwenen zijn. Alle reclames op de radio, tv & internet even een weekje niet. Geen reclamefolders in je bus, geen flyers uitdelen. Geen geschreeuw om aandacht en verkoop.

Hoe zou dat voelen? Ik denk dat we met z’n allen na die week niet meer terug willen.

10. Vette plant

Ik heb al sinds mijn studietijd een vetplant. Gekregen van mijn lieve oma. De enige plant die alles (en mijn anti groene vingers) heeft overleeft. Sterker nog het plant zich voort als een dolle. Met dit plannetje wil ik de plant en de wereld laten veroveren door afstammelingen mee te geven aan iedereen die wil.

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met verpotten en nu is iedere plant weer verder uitgegroeid met zijn eigen nakomelingen dus de familie blijft exponentieel groeien. Het wordt tijd voor een deel van de familie om het nest te verlaten.

Het lijkt me geweldig dat deze familie de wereld over gaat en zo overal een nieuw thuis vind en een eigen verhaal. Allemaal voortgekomen uit het grote liefdevolle hart van mijn oma. Tijd voor een site waar mensen een plantje kunnen adopteren en al het lief en leed en de nieuwe afstammelingen weer delen.

11. De Amsterdamse ijsjesboot

Ik hou van ijs. Ik hou van varen. Ik hou van de Amsterdamse grachten. Ik heb bijna een religieuze ervaring als ik de Amstel oversteek of met mijn kajak er op vaar. En zou het niet heerlijk zijn als die allemaal te combineren zijn?

En daarom lijkt het me geweldig om in een elektrische ijsjesboot op zonne-energie de mensen op de Amsterdamse grachten te trakteren op heerlijk koud en eerlijk biologisch schepijs met unieke Amsterdamse smaken in een krokant horentje. Mmmmmm.

Overgedragen

12. Goed.is

Een curatie website waar we (ook jij als je wilt) al het goeds verzamelen. Het bestaat al een paar jaar maar het heeft zijn momentum nog niet echt kunnen vinden. Terwijl de potentie er wel degelijk is. Nu heb ik het overgedragen aan Erwin en gaat hij kijken hoe hij het groots kan maken.

Wordt je nou enthousiast van wat je gelezen hebt en wil je graag wat bijdragen of gewoon iets met me delen? Doen! Leuk!

Loslaten

Over de jaren natuurlijk ook talloze ideeën, projecten en plannen weer los gelaten. En dat hoort ook zo. Loslaten geeft tenslotte weer ruimte om goed vast te grijpen.