Plannetjes

Mensen onvoorwaardelijk bijstaan is natuurlijk wat ik doe maar naast dat heb ik ook nog wel wat gekoesterde plannetjes…

Ze komen meestal in gesprekken met anderen en dan is het zo verdomd vanzelfsprekend dat ze deel van de wereld moeten worden. Had ik vroeger met de kunst die ik maakte. Nu dus met plannetjes. Ze zijn leuk, spannend en brengen mij regelmatig echt in een vorm van extase. en vaak zijn/lijken ze ook onmogelijk (voor mij).

Dus ga ik ze wat uitwerken. Wat onderzoek doen. Wordt of is het al gedaan? Wat is er voor nodig? Waar zitten de uitdagingen? Mijn inzichten weer eens delen met wat mensen. Voelen of ik nou echt iets te pakken heb of ik gewoon aan het spacen ben. En dan nog wat laten rijpen & knuffelen. We hebben geen haast, ze zijn als een goede whisky.

Waar ik actief mee ben

Onvoorwaardelijk helpen

Als er één ding is dat mij altijd veel vreugde en voldoening geeft dan is het helpen. Maakt eigenlijk niet uit wat. Maar de vanzelfsprekendheid om elkaar te helpen is een beetje uit onze cultuur aan het verdwijnen. Ik geef persoonlijk de van de economisering van de samenleving de schuld waardoor overal een prijskaartje aan komt te hangen en alles wat daarbuiten valt wordt als niet meer als waardevol gezien terwijl het dat juist wel is! Dus heb ik besloten te helpen waar ik kan. Iedereen en met alles. Jij ook.

De droomboot

Mijn hele leven ben ik omringd geweest door water en al mijn kajakken heeft voor mij bewezen dat het water de plek is waar ik me thuis voel. Dus loop ik al zeker twintig jaar met het idee rond om op het water te willen wonen. En de laatste jaren is dat getransformeerd naar een boot waar je op kan wonen maar ook vooral hypemobiel is. En daar bedoel ik mee dat het op een duurzame en energiezuinige manier op het binnenwater van Europa kan vertoeven en misschien zelfs geschikt is voor op de (wadden)zee. Geen vaste aanlegplek. Ik ben op de boot, maar de boot kan overal zijn.

Een boot met weinig weerstand in het water, niet te hoog (voor de bruggen) niet de breed (zodat ook kleine wateren ook kunnen,niet te diep en niet te zwaar. Die zich kan voortbewegen met wind & zon en waar je permanent op kan wonen. Ik heb niet veel ruimte nodig.

Ik heb ‘m nog niet gevonden, maar ik blijf zoeken.

Voor als de tijd rijp is

Deze kunnen alleen maar lukken als je er 100% voor gaat. En je op de mensen om je heen kan vertrouwen en bouwen (bijna letterlijk). Mensen die hun lot verbinden aan het doel om zo met elkaar alles in het werk stellen om het werkelijkheid te maken. Een zeldzame constellatie.

Earth to Aliens

Dat wat ons dierbaar is gaat op een epische ruimtereis!

We kunnen nog niet echt van ruimteschip aarde af, maar niets houdt ons tegen om dat alles wat we te vertellen hebben over deze magische bol te delen met het universum.

Earth to Aliens gaat een gerichte data stroom van informatie 24/7 365,25 dagen in het jaar de ruimte in te sturen die als een lint door het universum reist en in de hoop (ooit) contact te maken met ander leven.

Wie maakt deze stroom? Wij met z’n allen, samen!

Natuurlijke stilte

Het geluid van de natuur 24/7 live streamen. En de muziek van de natuur weer verbinden met iedereen op alle (natuurloze) plekken waar je bent. Ervaar (n=1) dat dit een (onbewust) emotioneel gemis is en ook één van de mogelijke redenen waarom we, voornamelijk als westerse samenleving, zo verschrikkelijk slecht omgaan met ons ecosysteem. En dit is een mooie manier op die hypothese te testen :)

Door natuur, in dit geval geluid, weer binnen te brengen in ons leven krijgen we de kans weer te gaan voelen en ervaren hoe belangrijk het is voor ons persoonlijke geluk en hoe belangrijk het is voor ons eigen voortbestaan we werden tenslotte honderdduizenden jaren mee omringt.

Hoop uiteindelijk vele live streams op te zetten samen met mensen die de overtuiging delen. Zodat we kunnen kiezen uit vele biotopen van de wereld waar je je 24 uur per dag 7 dagen in de week mee kunt omringen.

Nooit de geluidstechnicus gevonden die met mij zou kunnen uitzoeken wat er moet komen om super geluid te kunnen opnemen in een constructie die zijn eigen stroom opwekt en het geluid doorzet. Ken jij nog iemand?

De basisinkomen loterij

Ik geloof in de werkzaamheid van het basisinkomen en dat het onze samenleving en de machtsverhoudingen gaat transformeren. Maar ik wil het experiment groter aanpakken dan de individuele gemeenten nu kunnen. Daar is veel geld voor nodig. Gelukkig spenderen we als samenleving 17 miljard per jaar in gokspelen. Een primaire drijfveer om daar aan mee te doen is voldoende geld winnen om je geen zorgen te hoeven maken en andere keuzes te kunnen maken over je leven. Dat lijkt verdomd veel op een basisinkomen :)

Stel nou dat we een loterij maken waar één prijs te winnen is van 3000 per maand voor 3 jaar? En dat we de huidige gemiddelde winkans van 400.000:1 verlagen tot 10.000:1? En dat er een team van mensen is die je, als je wilt, helpt je weg te vinden met deze nieuw verworven vrijheid? Zou dat een loterij zijn waar jij aan mee zou willen doen? Ik wel. Zo zou je tienduizenden mensen de facto van een basisinkomen voorzien en helpen hun plannen waar te maken.

Heb er in 2015 een post over geschreven: Maandelijks duizend mensen vrij spelen voor drie jaar.

De school zonder gebouw en waar iedereen van elkaar leert

Elke school in Nederland heeft een gebouw of zelfs meer dan één. Kinderen zijn verplicht daar aanwezig te zijn. We hebben in Nederland namelijk als leerling een aanwezigheidsplicht. Goed te verklaren uit vroegere tijden maar dat kan vandaag de dag anders.

Daarom zie ik graag een school die zich overal kan manifesteren. Niet gebonden aan een gebouw. Waar een leergroep zich vormt om een onderwerp of vraag heen. Waar iedereen van elkaar kan leren en aan elkaar kan leren. Een school die middenin de samenleving staat, er letterlijk onderdeel van uitmaakt. Mijn kinderen en ik worden er enorm blij van dit vooruitzicht. Voor mij voelt het vooral ook heel natuurlijk en logisch. Wat doet het met jou?

Een open source politiek programma voor en door iedereen

Ik heb een hypothese. Alle puzzelstukjes voor een nieuwe samenleving zijn er, alleen moet de puzzel even gemaakt worden. Maar de puzzel wordt niet gemaakt omdat we druk zijn met al die losse delen (logisch) en hoe ze in de huidige maatschappij passen. Maar dat zijn twee verschillende puzzels.

Ik wil die losse stukjes voor de nieuwe samenleving bij elkaar brengen en dat via crowdsourcing in een praktisch kader gieten die we allemaal kennen en gebruiken: een zeer ambitieus politiek programma. Van voor en door het Nederlandse volk. Niet van een politieke partij. Niet om verkozen te worden. Nee, het is van iedereen. Open source. Te gebruiken naar wens. Als discussiestuk bij nieuwe verkiezingen, als echt politiek programma voor een partij, als lange termijn visie, als pure inspiratie om weer een eigen versie van te maken.

Overstappen op fotosynthese

Het is nog lang niet zo ver maar als het wordt aangeboden sta ik voor in de rij. Ik ben groot fan.

Voor als er momentum is

Advertentieloze week

We hebben autoloze dagen, waar de straat weer van iedereen is. Zou het niet geweldig zijn om ook een advertentievrije week te hebben in de openbare ruimte? Of alle advertenties om te ruilen voor kindertekeningen?

Een week waar elke winkelier niet een bord op de stoep zet. Een week waar niets in de aanbieding is. Geen grote borden en prijzen in de etalage staan. Alle posters uit het straatbeeld verdwenen zijn. Alle reclames op de radio, tv & internet even een weekje niet. Geen reclamefolders in je bus, geen flyers uitdelen. Geen geschreeuw om aandacht en verkoop.

Hoe zou dat voelen? Ik denk dat we met z’n allen na die week niet meer terug willen.

De Amsterdamse ijsjesboot

Ik hou van ijs. Ik hou van varen. Ik hou van de Amsterdamse grachten. Ik heb bijna een religieuze ervaring als ik de Amstel oversteek of met mijn kajak er op vaar. En zou het niet heerlijk zijn als die allemaal te combineren zijn?

En daarom lijkt het me geweldig om in een elektrische ijsjesboot op zonne-energie de mensen op de Amsterdamse grachten te trakteren op heerlijk koud en eerlijk biologisch schepijs met unieke Amsterdamse smaken in een krokant horentje. Mmmmmm.

Voor herhaling vatbaar

Om wat voor reden dan ook, maar die ik toch nog graag een keer opnieuw zou willen beginnen.

Goed.is

Een curatie website waar we al het goeds verzamelden. Ontwikkeld tijdens mijn werkzaamheden bij EEN en daarna zelf doorontwikkeld en met een groep vrijwilligers proberen groot te maken. Het heeft in die jaren zijn momentum niet kunnen vinden. Terwijl de potentie er volgens mij wel degelijk is.

Een open deur

Wil graag dichter bij de mensen staan waarmee ik leef. Ik wil zoals Jan Terlouw zo mooi zie een touwtje uit de brievenbus kunnen hangen. En net als Marnix wil ik de mensen om mij heen beter leren kennen, er voor kunnen zijn.

Woon nu meer dan 20 jaar in Amsterdam Oost. Ik hou van mijn buurtje. Het buurtje zijn de mensen. Dus ik hou van ze. Tijd om ze te leren kennen. Mede daarom ben ik sinds het begin een seats2meet local waardoor mensen mijn ruimte eenvoudig kunnen boeken.

Ben ook lid van de bewonerscommissie dus zo kom ik ook bij de mensen thuis en proberen we er voor te zorgen dat de renovatie soepel verloopt voor alle mensen in ons pand.

Losgelaten

Over de jaren natuurlijk ook talloze ideeën, projecten en plannen weer los gelaten. En dat hoort ook zo. Loslaten geeft tenslotte weer ruimte om iets anders goed vast te grijpen.