in Alles komt goed

Hallo Fediverse!

Hier ben ik dan met mijn eerste post die (als het goed is) ook zichtbaar is in de Fediverse. En daar wordt ik blij van! Nadat ik eerst vastliep heb ik na veel lezen, zoeken en nog meer lezen en testen de juiste vraag in het forum kunnen stellen waardoor het uiteindelijk is gelukt. Heb daardoor weer wat meer inzicht in het protocol al blijft het voor mij magie.

Voor de geschiedschrijving toch even een verslagje van deel twee van mijn reis naar de Fediverse.

 1. Een nachtje slapen en met frisse ogen er naar kijken.
 2. Me nog meer ingelezen en met name op het forum van de plugin ActivityPub om te kijken of ik toch nog iets over het hoofd had gezien bij mensen met hetzelfde probleem en kijken wat ze allemaal deden om het werkend te krijgen.
 3. Daar kwam ik twee andere plugins tegen van dezelfde maker: Webfinger en NodeInfo. Deze ontsluiten nog meer data aan en geven meer informatie over wat er wel lukt en wat niet. Het is niet nodig om het werkend te krijgen maar was voor mij wel zeer informatief.
 4. Mensen deelden ook allemaal url’s zoals deze en deze naar hun fediverse instance. Mijn eerste ontmoeting met de Wel Known URI. Daardoor kon ik zien wat het verschil was tussen mij en de anderen.
 5. Ook mijn sitediagnose van WordPress gaf een waarschuwing. De plugin wilde een auteurspagina en die had ik niet. Ook niet nodig omdat ik de enige ben die hier iets post.
 6. Kwam er achter dat in de indieweb plugin ook wel een auteurspagina kan onderdrukken. Aangepast, maar dat verhielp het probleem niet.
 7. Dus uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en op het forum gevraagd of een auteurspagina echt nodig was of er ook een andere oplossing was.
 8. Kreeg de volgende dag al antwoord van de maker van de plugin (👍). Ja is nodig met een tip dat het misschien aan de Yoast plugin lag.
 9. Bleek idd dat ik in de Yoast plugin1 een vinkje “verkeerd” had staan.
 10. Maar ook dat bracht de auteurspagina niet tot leven. Dus verder gaan zoeken en uiteindelijk bleek dat ik in mijn thema Independent Publisher ooit het vinkje aangezet had dat het geen multi-auteur blog is.
 11. Toen ik dat veranderde was daar ineens de auteurspagina. Nog steeds overbodig voor een bezoeker van de site, maar mijn ticket naar de Fediverse!
 12. Toen nog “even” mijn username en user_nicename aangepast in phpMyAdmin. Omdat admin@rkvssr.nl als “adres” gewoon niet handig is. En nu ben ik dus vindbaar via erik@rkvssr.nl.
Het bewijs, mijn profiel op Mastodon

Zo’n simpel blog als de mijne heeft al ontelbare knopjes, schuifjes, invoervelden en wat al niet meer. En dan interacteren al die knopjes ook nog met elkaar. zonder dat er een overzichtelijk schema is die dit inzichtelijk maakt. Het is voor mij een wonder dat het gewoon werkt en ik in die chaos toch het juiste vinkje heb kunnen zetten.

0

 1. die bij mij er voor zorgt dat een link naar mijn posts op sociale media er netjes uit zien en zoekmachines blij maakt

Vermeldingen

 • Rolf

Wat vind jij?

Reactie

 1. In reply to Hallo Fediverse! by Erik Visser
  Ik heb ooit ook met de ActivityPub plugin mijn blog op de fediverse zichtbaar gemaakt, maar ben daar ook snel weer mee opgehouden. Enerzijds omdat ik niet selectief kon zijn in wat ik zo deelde (in mijn RSS feed en op mijn site bepaal ik dat wel bijv.), en met name omdat mijn (bewust ongebruikelijke) login-naam op WordPress als accountnaam wordt gebruikt. Dat vind ik een belangrijke misser qua veiligheid (die kennelijk in een komende update van de plugin zal worden aangepast).
  Je schrijf dat je username en user_nicename hebt aangepast. Bedoel je daarmee je WP login-naam (en weet de hele wereld nu dat dat erik is?), of specifiek de user die gebruikt wordt als accountnaam door de ActivityPub plugin? Als dat laatste in de database aan te passen is, zou dat al mooi zijn namelijk. Ik heb eigenlijk nog nooit gekeken of AP zelf dingen in de database opslaat.
  Ik volg je nu (naast de feedreader) ook op Mastodon. “Geregistreerd 10 november 2022” … en dan … “3.2k berichten”, omdat je hele blogarchief geteld wordt!

  Toen nog “even” mijn username en user_nicename aangepast in phpMyAdmin. […] En nu ben ik dus vindbaar via erik@rkvssr.nl.
  Erik Visser

  • Hallo Ton, ja klopt. Ik ben behoorlijk naïef en onwetend als het gaat om dit soort dingen, maar heb deze kwetsbaarheid en gebrekkige controle over de content ook opgemerkt maar heb ‘m voor nu even geaccepteerd. Zoals Matthias Pfefferle ook aangeeft de ActivityPub plugin is nog in beta en kan en moet op veel manieren verbeterd worden. Heb dus even de risico’s en ongemakken die er aan kleven voor lief genomen.

   Dus kan de hele wereld nu weten dat mijn gebruikersnaam erik is. Merkte trouwens dat de “user_nicename” wordt gebruikt voor de author pagina url en de “username” voor de Fediverse. Wellicht is dit dan ook de oplossing om de “username” te verbergen voor de buitenwereld als ActivityPub “user_nicename” zou gaan gebruiken als identificatie? Zal er in ieder geval voor zorgen dat ik mijn gebruikersnaam weer verander zodra het mogelijk is.

   Mijn risico overweging: Blog wordt niet veel bezocht en mijn wachtwoord is non-descript, lekker lang en zit dik in het groen mbt de veiligheidsnormen. Nog overwogen Two-Factor Authentication toe te voegen maar (nog) niet gedaan.

Webmentions

 • Rolf verwees naar dit artikel op drostan.org.