Nu je hier toch bent…

Heb ik wat mogelijke springplanken voor je om de diepte van het internet in te duiken…

Het is een verzameling van links naar mensen, sites en lijstjes die ik met regelmaat kijk, lees en luister en zo mij vormen, zoals het leven zelf. En omdat het een lekkere lange pagina is hieronder even een klikbare index:

De klassieke blogroll
Brieven in mijn digitale brievenbus
Mijn rss feed
Wat ik heb gekeken als entertainment
Diverse andere services en netwerken waar ik mensen volg
Een onvolledig lijstje artikelen die mij vormen

De klassieke blogroll

Dankzij Frank weer ingezien hoe fijn de oude blogroll1 is, dus roep d’r ook één tot leven waar ik mooie delende mensen met je deel.

 • Floris Koot is de zelfuitgeroepen nar en juist daarom iemand om zeer goed naar te luisteren.
 • Ronald Mulder Scherp oog en mening over waar wij als maatschappij ons van bedienen en in hoeverre dat anders moet.
 • Marnix is een virtuoos schrijver en heeft een unieke poëtische kijk op het leven.
 • Clintus.tv heeft net 5 jaar elke dag vloggen over je leven met je gezin achter de rug.
 • Cor Noltee beschouwd het leven en de kunst vanuit een uniek gezichtspunt.
 • Puur Vol van het leven en de vonk en heeft altijd gelijk.
 • 82% Tech galore met een stevig sausje zelfspot en veel over- en inzicht.
 • 10e heeft altijd al een aanstekelijke ironische humor geprojecteerd op haar leven, nu ook in vlogvorm!
 • Colin Benders (aka Kiteman) Modular Mayhem in alle denkbare vormen en op een waanzinnig instrument.
 • Jaffa Jaffa Marnix besloot een jaar lang niet zijn straat uit te gaan. Ontdekken wat dat betekent en dat weer delen met ons.
 • Frank Meeuwsen Net als puur één van het eerste uur. Altijd goed om in de gaten te houden.
 • Karin Rademakers verteld over de inzichten die het alledaagse leven brengen.
 • Jirke Poetijn verteld ontwapenend en liefdevol en met niets ontziende eerlijkheid over haar leven.
 • Bruno van den Elshout beschouwd het leven en kijkt wat hij (creatief) kan doen om het menselijker en leefbaarder te maken.
 • Mundo Elke keer weer een inspiratie hoe hij van uit zijn hart handelt.
 • De webloggerslijst Als je wat zoekt maar niet weet wat. Een lijst bloggers met de nieuwste post bovenaan.

Heb je een geweldige suggestie? Altijd hongerig naar meer.

Brieven in mijn brievenbus

Het is een steeds veranderd lijstje. Ik lijdt gelukkig wat minder aan het niets-willen-missen-syndroom dus is het veel minder lang dan vroeger, al ben ik nog steeds obsessief nieuwsgierig.

Vroeger had ik dan ook 100-den RSS feeds2 (geen grap) die ik doorliep op zoek naar inspirerende verhalen en de mensen erachter. Nu gebruik ik rss anders maar ook weer steeds meer (lijstje vind je hier).

Tijd + algoritmes + netwerk

Nu hebben een paar apps die het voor me bij elkaar brengen. Zoals Flipboard en ook Nuzzel (gestopt op 6 mei 2021). Ze verzamelen content uit diverse bronnen, interessegebieden en mijn sociale media connecties. Dit wordt weer gefilterd aan de hand van mijn voorkeuren. Voor mij een goede manier om de vinger aan de pols te houden en niet overspoeld te worden door informatie (natuurlijk is het ook gelijk een bubbel maar dat is onvermijdelijk).

Één ding heb ik niet kunnen vervangen

Nieuwsbrieven. Het zijn voornamelijk nieuwsbrieven zonder het nieuws-stukje en meestal van personen. Het zijn meer digitale brieven die de waan van de dag contextualiseren en beschouwen verpakt in liefde, passie & aandacht. Iets wat bovengenoemde apps (nog) niet doen.

Het is voor mij echt elke keer weer fijn als ik er eentje in mijn postbus krijg. Ze delen hun unieke duiding van de wereld om hen heen en geven daarmee een inkijk in henzelf. Zodat ik in de storm van informatie de rode draad vast kan houden en me niet verlies.

Dus hierbij mijn huidige bubbel in willekeurige volgorde. Hoop dat er wat moois voor je tussen zit.

 • Erwin Blom pikt met FMT een paar keer per week een bepaald item uit de informatiestroom en laat er zijn licht over schijnen. Zijn van die dingen die in het achterhoofd blijven hangen voor op de momenten dat je het nodig hebt. En regelmatig komt het zelfs precies op het juiste moment. Magisch.
 • Sanne Roemen filtert de pareltjes van wat ze zo’n hele week leest en deelt. Heel vaak met een maatschappelijk insteek. Sci-fi, techniek, geld.. eigenlijk komt er van alles voorbij.
 • Marc Chavannes schrijft nu over de politiek voor de correspondent en zijn wekelijkse beschouwingen op de politiek waan van de dag zijn een verademing. Het geeft perspectief op zowel historisch als op het globaal toneel.
 • Reinier Ladan Deze apple fanboy heeft veel te vertellen over technologie en doet dat op een onnavolgbare manier voorzien van een vleugje zelfspot en ironie.
 • Joost Plattel die graag de curieuze kant van het internet en daarmee de mens verkent. Zo’n beetje maandelijks en heerlijk om over die overwoekerde paden te wandelen.
 • Tim Urban van Wait but Why. Waar hij op onnavolgbare wijze het leven beschouwd analyseert en lijvige stukken over schrijft. Vol met verrassende inzichten en een zekere zelfspot.
 • Frank Meeuwsen op dit moment heeft hij het vooral over het Indieweb en de missie om de kracht en de macht van het internet weer bij de mensen te laten zijn. Maar wat zijn overkoepelende thema ook is het is zeker altijd verbonden met een technologische pionierswerk.
 • Jason Kottke breng de nieuwsbrief Noticing uit. Altijd een heerlijke verzameling van verschillende onderwerpen vanuit het frisse filter van Jason en kornuiten. Gaat over uitvindingen, ontdekkingen, wetenschap, kunst, design, eten, cultuur, sport… Eigenlijk alles.
 • Fabricio Teixeira en Caio Braga brengen de The UX Collective Newsletter. Over design door design voor design. Dit is voor mij zo’n vinger aan de pols nieuwbrief. Ze houden alles goed in de gaten en ik pik zo van alles op wat er op dit moment binnen design speelt.
 • Hans de Zwart van Bits of Freedom geeft inzicht in wat er wereldwijd gebeurd op het internet met betrekking tot privacy. Altijd goed om in de gaten te houden en zo nodig naar te handelen.
 • Laura Olin brengt een nieuwsbrief met, in haar eigen woorden, lovely and/or meaningful things for you. Ze gaat veel in op cultuur gerelateerde zaken en ze eindigt altijd met een stukje poëzie.
 • Pieter Post geeft je wekelijks het beste van het internet in je inbox aldus Pieter. En dat is een mix van humor, rariteiten, ah momenten en dingen die je niet dacht dat je wilde weten.
 • De nieuwsbrief van Ryan Link me op Scotty. Geweldige naam waar hij fijne links deelt van voornamelijk bijzondere video’s en beeld maar ook wel tekst. Het inspireert me en maakt me blij.
 • Sacred Headwaters is zo’n nieuwsbrief waar je echt voor moet gaan zitten. Nick schrijft het met de bedoeling om samen een leerproces door te maken met betrekking tot de grenzen van de planeet en werkelijk een diep inzicht te verwerven over de problemen die daar allemaal aan verbonden zijn en hoe we als mensheid daar verandering in kunnen brengen.
 • Winning the internet is zo’n heerlijke meta nieuwsbrief die de data verzamelt van meer dan 100 nieuwsbrieven en zo daar weer een doorsnede van maakt. Inclusief hoe vaak het gedeeld is binnen de nieuwsbrieven en hoe lang onderwerpen populair waren.
 • De Circulaire van Hay Kranen. Heerlijk persoonlijk vol met (gaming) cultuur, vermaak, curiosa, humor en altijd drie handgecureerde kattengifjes.
 • Land of the random is precies wat de naam suggereert. Het kan over alles gaan. Zoals David het omschrijft de magie van het internet in zijn meest brede vorm.
 • Patrick Kloonstra is een prima inspirerend begin van de maandag waar hij het vooral heeft over design en mooie tools voor makers van digitale dingen.
 • Philipp Temmel laat me elke week weer een lijstje zien met software, tools en services waar de creatief zijn voordeel mee kan doen. Altijd goed om het computer leven wat makkelijker te kunnen maken met juist dat ene dingetje.

En dan heb ik nog een paar nieuwsbrieven die specifiek gekoppeld zijn aan een organisatie en hun activiteiten. Vaak verbonden aan een bepaald onderwerp of thema.

 • Smithsonian Magazine. Nieuws over wetenschap, geschiedenis, kunst, cultuur en innovatie. Elke week zit er zeker iets fascinerends of leerzaams tussen.
 • Vereniging Basisinkomen. Ben er van overtuigd dat de manier van verdeling van de overvloed anders moet en kan. Een basisinkomen is daar een bouwsteen van. Dus hou ik graag de vinger aan de pols wat de vereniging in Nederland allemaal doet en ziet.
 • Pakhuis de Zwijger. Voor de Amsterdammer die het goed voor heeft met de stad en de wereld is dit een prima manier om op de hoogte te blijven van wat er allemaal te doen is en hoe je zelf actief kan zijn/worden.
 • Democracy Earth Foundation. Ze ontwikkelen open source softwarematige bouwstenen die het voor landen en organisaties mogelijk maakt democratischer te zijn. Democratie 2.0.
 • Bitnation Een nieuwe natie zonder grenzen. Landen zijn tenslotte niets meer dan een soort serviceverleners van basis behoeftes. Dit zou niet begrenst hoeven zijn door landsgrenzen.

Hoor natuurlijk ook graag welke nieuwsbrieven voor jou onmisbaar zijn. En of je nog andere lijstjes kent.

Mijn RSS feed

In 2020 ben ik weer stevig op de RSS trein gestapt. Was er een fanatiek gebruiker van. Hoe en waarom lees je hier. Hieronder de export3 uit NetNewsWire van 8 oktober 2022 met alle mensen die ik via dit protocol volg. In mij rss reader heeft het allemaal zijn overzichtelijke rubriekjes maar hier heb je gewoon een lijstje in een willekeurige volgorde.

Wat ik heb gekeken als entertainment

Mijn kijkgedrag houd ik bij op themoviedb. Mijn profiel geeft al wat inzicht in wat ik kijk en wil kijken. Zo zijn er lijstjes van wat ik beoordeeld heb, en wat ik goed vond/vind. Probeer alles wat ik ooit heb gekeken ook in die database te krijgen dus het is een behoorlijke verzameling geworden.

De rest

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken waar ik vertoef voor mijn genoegen en vermaak maar ook om geïnformeerd te blijven en te leren, te ontwikkelen. Stapje voor stapje, minuut tot minuut, letter voor letter.

Zo kijk wel op de NOS, Nu.nl, The Guardian, Flipboard, ect. Ook heb ik een aardig lijstje met mensen die ik met veel plezier volg op YouTube, lijstje in Vimeo. Spotify en wat SoundCloud voor de muziek. Maar dat laat zich niet zo makkelijk exporteren naar een overzichtelijk lijstje die ik hier kan posten.

Een onvolledig lijstje

Van artikelen (uit allemaal services, apps, sites & netwerken zoals hierboven) die ik belangrijk vond en vindt en mij dus vormen. Maar toch ook weer niet een post van maak. Dit komt omdat ik dan de neiging heb het te contextualiseren voor een toekomstige lezer. En soms moet je dat gewoon niet doen. En daarom “bookmark” ik ze hier. De gecontextualiseerde “bookmarks” vind je in mijn posts onder deze categorie.


 1. een subjectief lijstje met aanbevolen hyperlinks

 2. Really Simple Syndication (eenvoudige gelijktijdige publicatie), meestal afgekort tot RSS, is een familie van webfeedformaten. RSS-feeds zijn te lezen met speciale RSS-lezers (zoals Feedly), maar kunnen ook op speciale websites worden gelezen. Ze geven mensen en machines de kans op een snelle manier data uit te wisselen of op de hoogte te zijn van nieuwe artikelen.

 3. Dat doe ik met deze tool http://www.phpied.com/files/opml2html/opml2html.html

Wat vind jij?

Reactie